Salmonella hittat i fler kryddor

Uppdaterad 2015-07-08 | Publicerad 2015-07-07

Salmonellasmittan som drabbat 140 personer är ett nationellt utbrott.

Tidigare har smittan konstaterats i Sevans Allkrydda.

Men nu misstänks fler kryddor ligga bakom utbrottet.

Salmonella ska också ha hittats i Iwi allkrydda.

Den salmonellasmitta som har drabbat ett 80-tal personer, efter att ha ätit på en krog på norra Öland, kopplas till ett större utbrott som har pågått i Sverige sedan december förra året.

Hittills har utbrottet orsakat 140 sjukdomsfall över hela landet – varav 80 kan kopplas till Öland, skriver Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket på nätet.

Salmonella hittats i flera kryddor

Samtliga som har insjuknat har drabbats av Salmonella Enteritidis, och flera personer har vårdats på sjukhus. Myndigheterna har tagit prov på ett stort antal livsmedel för att spåra varifrån smittan kommer.

Hittills har smittan konstaterats i en öppnad burk av Sevans Allkrydda.

Men nu misstänker Folkhälsomyndigheten att det stora utbrottet kan ha orsakats av andra livsmedel. Salmonella har nämligen hittats i kryddor från Ölandskrogen som inte är av märket Sevan, uppger Folkhälsomyndigheten på sin hemsida. Det är ännu inte helt säkerställt att det verkligen är den salmonellatyp som den stora mängden människor blivit sjuka av. I morgon eller övermorgon beräknar Folkhälsomyndigheten kunna bekräfta det.

Iwis allkydda

Men man har kunnat konstatera att Iwis allkrydda innehåller salmonella. Provet är från restaurangen på Öland, men det är ännu inte klarlagt om det är exakt samma typ av salmonella som i det pågående utbrottet, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Kryddmixen heter Iwi allkrydda och har bäst före datum 10/10 2016. Kryddan säljs av företaget Dimpex.

Hoppas på snabbt svar

Företaget som står bakom Sevans Allkrydda återkallade omedelbart all krydda som sålts sedan oktober 2014 efter att salmonella konstaterats i en öppnad burk.

– Vi tar det säkra före det osäkra. Men eftersom burken var öppen är det inte säkert att smittan fanns där från början, säger Julia Kronlund, affärsenhetschef på Sevan.

Hon fortsätter:

– Nu håller man på att testa oöppnade burkar, både från det partiet och andra partier. Jag hoppas att vi kan få ett svar på de proverna i slutet av den här veckan eller början av nästa vecka.

Om det visar sig att Sevans Allkrydda är smittokälla - finns det risk att smittan även finns i andra av era produkter?

– Nej, på fabriken som den här kryddan finns har vi inga andra kryddor. Så man behöver inte vara orolig för att äta någon annan Sevanprodukt.

Julia Burman Görans

Följ ämnen i artikeln