Även Ölandskryddan återkallas

Publicerad 2015-07-08

Iwi allkrydda med bäst före datum 10 oktober 2016 återkallas.

Ytterligare en kryddmix som pekats ut som trolig källa till det omfattande salmonellautbrottet på en Ölandskrog har nu återkallats.

Det handlar om företaget Dimpex produkt Iwi allkrydda, med bäst före datum 10 oktober 2016.

– Vi har vidtagit alla åtgärder tillsammans de svenska myndigheterna. Alla butiker är tillsagda att kontakta oss om de har kvar kryddan, och kassera förpackningarna, säger Dimpex ägare, Ivca Dusanov, till TT.

En sluten förpackning av Iwi allkrydda som hittats på Ölandskrogen har testats positivt för salmonella. Nu inväntar myndigheterna provsvar på om kryddmixen innehåller just den specifika typ av sjukdomen, Salmonella Enteritidis typ 13 A, som de runt 80 matgästerna drabbats av.

”Kan vara orsaken”

– Om det är det, då kan vi nog säga att den kryddan var orsaken, säger Jonas Toljander, mikrobiolog och riskvärderare vid Livsmedelsverket, till TT.

I går återkallades även en annan kryddmix, Sevans allkrydda. Den har kopplats till det nationella salmonellautbrott som drabbat ytterligare 60 personer runt om i landet utöver de på Ölandskrogen.

– Kryddorna har snarlikt innehåll och är producerade i samma trakt på Balkan. Gissningen är att de kanske har någon gemensam ingrediens, till exempel någon grönsak som smittats längre bak i kedjan. Men det vet vi faktiskt inte, säger Jonas Toljander.

TT

Följ ämnen i artikeln