”Det går inte att komma vidare förrän han är fast”

Publicerad 2015-09-21

VALLENTUNA. Trots en internationell efterlysning är Simon Arnamo, 24, spårlöst försvunnen.

Han misstänks för det brutala knivmordet på Joakim Karlsson i Vallentuna för exakt tre år sedan.

– Det går inte att sätta punkt och komma vidare förrän han är fast, säger Joakims syster Camilla Karlsson, 30.

Det var natten mellan den 21 och 22 september 2012 som 22-årige Joakim Karlsson blev attackerad i Vallentuna centrum av tre män. Två övervakningskameror, en vid en bankomat och en inne i en mataffär filmade den utdragna dödsmisshandeln.

Joakim Karlsson blev knivhuggen flera gånger, sparkad och stampad i huvudet och sprejad med tårgas. Han lämnades att dö bredvid en bänk på gatstenarna utanför mataffärens entrédörrar.

– Vi brukar gå ner och tända ett ljus på platsen och sedan gå till hans grav och tända ljus där, säger Joakims syster Camilla Karlsson, 30.

Internationellt efterlyst

Hon berättar att september månad är mycket tung då hon och hennes son Liam, 6, ständigt påminns om den där fruktansvärda natten för tre år sedan.

– Det är svårt att vara glad och svårt att leva normalt. De gånger min son blir ledsen över något annat börjar han prata om Joakim. Han var bara tre år när det hände men de stod varandra nära. Jag har nu berättat för honom vad som hände, säger Camilla Karlsson.

Polisens misstankar efter det brutala knivmordet riktades snart mot tre män som varit på en fest i närheten. En av dem dömdes senare till sluten ungdomsvård då han var under 18 år. En annan konstaterades ha varit på platsen men släpptes i brist på bevis.

Men den tredje gärningsmannen är ännu inte gripen. Polisen misstänker att det är Simon Arnamo, 24. Han är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst, misstänkt för mord. Men sedan 2012 har han varit spårlöst försvunnen.

– Jag tror att han finns där ute någonstans, om det är i Sverige eller någon annanstans vet jag inte, säger Camilla Karlsson.

”Svårt att komma vidare”

Hon berättar att det är svårt att komma vidare med vetskapen om att en av Joakims mördare fortfarande är på fri fot.

– Polisen har DNA och bra bevis och det ska ju prövas i domstol. Hade jag varit en av Simons anhöriga hade jag uppmanat honom att ange sig själv.

Trots mörkret i september och den stora sorgen tror Camilla Karlsson ändå att hon och hennes familj till slut kommer att få upprättelse. Att mordet kommer att klaras upp.

– Ja, det tror jag. Någonstans finns han och någon måste ju förr eller senare börja prata, säger hon.

Bänken vid trädet i Vallentuna centrum, där Joakim Karlsson föll ihop efter det omfattande knivvåldet, har blivit borttagen.

– Men vi ställer ljuslyktan här på marken i stället, säger hon och pekar.

Kylan tilltar i septemberkvällen. Camilla Karlsson tittar mot marken där hennes bror för tre år sedan kämpade för sitt liv. Hon drar åt jackan och går hemåt.

Följ ämnen i artikeln