Teddy, 53: Det är inga människor någonstans

Publicerad 2015-10-24

Snart väntas en av historiens värsta orkaner dra in över Mexiko.

Och semesterstaden Puerto Vallarta har helt tömts på folk.

– Det är inga människor någonstans, säger norske Teddy Borchgrvink, 53, som väntar in stormen tillsammans med svenske frun Brischa.

Örebroaren Brischa Claesson Borchgrevink, 50, och hennes norske man Teddy Borchgrevink, 53, sitter i sitt hem i Puerto Vallarta – och väntar ut stormen. De driver ett bed and breakfast i semesterstaden på den mexikanska västkusten, som ligger rakt i orkanen Patricias bana. Och aldrig har staden med en dryg kvarts miljon invånare varit så tyst, berättar de.

– Just nu så är det väldigt stilla. Det är ingen vind och inga fåglar, ingenting. Vanligtvis så brukar det vara mycket ljud vid denna tid på dygnet, säger Teddy.

– Det är inga människor någonstans. Myndigheterna verkar ha evakuerat alla hotell och lägenhetshus vid stranden. Tre kvarter från havet så har de sagt till alla att lämna sina hem.

”Grips om man är ute på gatan”

De lokala myndigheterna har stegvis börjat att stänga av strömmen och vattnet i staden. Patricia har uppmätt vindar på uppemot 325 km/h och är den starkaste orkan som setts på det västra halvklotet. Därför har staden utlyst ett utegångsförbud.

– I morse körde de runt och annonserade ut att staden skulle evakueras. Sedan klockan två i dag så blir man gripen om man är ute på gatan – och förflyttad till skyddsbyggnaderna med våld, säger Teddy.

– Det verkar som att de är väldigt väl förberedda.

Det är inte den första gången som staden varnats för en storm. Men att den kommer så nära land är något det skandinaviska paret aldrig upplevt i Mexiko.

– Det kommer ju lite varningar då och då, men då brukar stormarna svänga av när de kommer nära land. Denna har inte gjort det – den går bara rakt på i mer nordlig riktning, säger Teddy.

Han och Brischa driver även ett hem för herrelösa hundar i området. Därför var det aldrig tal om att lämna hemmet och fly inåt landet.

– Vi har tio hundar och sex katter här hemma, så vi kan inte gå någonstans, säger Teddy.

”Får se vad som händer”

I stället har paret laddat upp med mat och sitter nu och väntar, tillsammans med några turister som hyrt deras lägenheter nere vid stranden men tvingats utrymma. TV-nätet har stängts av och de har svårt att hålla koll på när Patricia kommer att slå till. Han berättar att staden, som vid lunchtid redan hade stängt av sina flygplatser, bensinstationer och lokaltrafik ändå är vid gott mod.

– Man sitter på sina terasser, man spelar musik, tar sig en öl och bara väntar, så får vi se vad som händer, säger Teddy.

– Vid en sommarstorm så kan det komma 10-15 cm regn på en helg. Det är normalt. Men nu skriker de om att det kommer att bli en massa, så då undrar man ju lite om hur mycket vi kommer att få.