”Som om han stått och väntat”

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2011-12-05

Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds – mitt i julruschen i Stockholm.

Självmordsbombaren Taimour Abdulwahabs, 28, sprängladdningar kunde ha dödat 40 personer.

Det slutsatsen drar experter på FBI, skriver Svenska Dagbladet.

Och en hittills okänd man ska efter dådet ha fotograferat Abdulwahabs döda kropp.

Mitt i julruschen den 11 december 2010 så sprängde sig Taimour Abdulwahab, 28, sig på Bryggargatan i centrala Stockholm.

Han bar på rörbomber och en tryckkokarbomb som detonerade och dödade honom.

Men i Abdulwahabs bil, en vit Audi 80 Avant, som antändes på Olof Palmes gatan klockan 16.48 samma dag, fanns det flera bomber som inte exploderade.

Professionella bomber

– Bomberna i bilen var professionellt gjorda. Om de hade exploderat hade de utgjort en stor fara för människor och byggnader, säger en källa till SvD.

Svenska Dagbladet kan även avslöja resultat från amerikanska FBI:s undersökning av dådet.

– Enligt vad vi fick veta från det amerikanska expertteamet skulle 30 till 40 personer ha dödats enbart av de sprängladdningarna Taimour Abdulwahab bar på, säger en av SvD:s källor.

Försökte spränga sig på Drottninggatan

Taimour Abdulwahab lyckades aldrig utlösa alla de bomber han bar på. Enligt vittnen till tidning ska Taimour först ha stannat på Drottninggatan och fört in bägge händerna under jackan och drog dem nedåt i ett ryck. Något som ska känneteckna en rörelse typiskt för den som är på väg att utlösa en bomb.

Mystisk fotograf

Kort efter explosionen på Bryggargatan, som dödade Taimour, ska även en mystiskt fotograf dykt upp på platsen.

Två vittnen uppger att bara 30 sekunder efter bomben utlöstes så kom en man fram och tog bilder på kroppen med en professionell kamera.

– För alla andra var denne man en tursam fotograf som precis träffade på händelsen. Men för mig var han någonting mer. Det var som om han hade stått och väntat på smällen, säger ett vittne tidningen.

Enligt tidningen har det vid tidigare terrorattentat funnit personer som följt och dokumenterat dådet. Fotografen kan enligt experter tidningen pratat med gjort just det.

Bilderna som fotografen tog ska heller aldrig ha publicerats.

Följ ämnen i artikeln