Stockholmsterroristen planerade i över sju år

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2011-11-17

Medhjälpare i rätten i Skottland

UTLÖSTE BOMBEN AV MISSTAG  Taimour Abdulwahab bar på tillräckligt mycket sprängämnen för att döda ett hundratal människor när han sprängde sig själv till döds i Stockholm den 11 december 2010.

LONDON. Terrordådet i Stockholm planerades i över sju år.

Det framkom när Taimour Abdulwahabs medhjälpare i går framträdde i en domstol i Skottland.

Enligt åtalet ska självmordsbombaren ha fått två månaders terrorträning i Irak och Syrien inför attacken.

Taimour Abdulwahab.

Den misstänkte medhjälparen Nasserdine Menni framträdde i går inför en domstol i Glasgow. Datum för en ny förhandling bestämdes till januari.

Domaren Lord Brodie belade samtliga med strängt yppandeförbud men Aftonbladet har tagit del av åtalet mot Nasserdine Menni. Där framgår att han gått under ytterligare sju falska identiteter.

Menni anklagas bland annat för att ha öppnat en mängd olika bankkonton och använt dem för att förse Taimour Abdulwahab med okända summor pengar.

Chattade och ringde

I domstolsdokumenten framgår att Menni och Abdulwahab haft kontakt sedan den 1 januari 2003. De ska ha träffats personligen och även haft kontakt via telefon, mejl och olika internetbaserade chattsystem för att planera terrordådet i Stockholm.

I dokumenten som Aftonbladet tagit del av framgår att åklagaren misstänker att Abdulwahab och Menni haft hjälp av fler personer. Bland annat uppger man att Abdulwahab tränats till fullfjädrad terrorist under två och en halv månad 2009 i Syrien och Irak.

Samma dag som Abdulwahab begick terrordådet i Stockholm ska han ha ringt till någon i Irak och sedan tagit emot ett telefonsamtal från samma land. Därefter försökte han upprepade gånger att nå Menni i Skottland via telefon, men kom aldrig fram.

Raderade bilder

Polis i Skottland förhörde Menni första gången den 18 december förra året. I åtalet framgår att han då begärt att bli lämnad ensam för att tvätta sig och be. Då ska han ha passat på att radera Abdulwahabs telefonnummer och bilder på honom och hans familj från sin mobiltelefon.

Följ ämnen i artikeln