Vill inte se sin mamma

Publicerad 2011-11-30

Rapporten avslöjar: Breiviks största skräck inför rättegången Så blev han en massmördare

Full av bisarra vanföreställningar och paranoia stängde Anders Behring Breivik in sig på sitt pojkrum.

När han kom ut var han redo att bli Norges värsta massmördare.

Nu kan han dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård – livet ut.

I går kom den rättspsykiatriska undersökningen av terroristen Anders Behring Breivik.

Enligt rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim led Breivik av paranoid schizofreni, både under dåden i Oslo och på Utøya den 22 juli och under de samtal som de haft med massmördaren.

Aftonbladet har i samarbete med tidningen Verdens Gang fått ta del av expertgruppens rapport.

Där berättar Breivik själv om sin isolering och om sin barndom. Vänner och familjemedlemmar har djupintervjuats, inklusive Breiviks mamma. Fram träder bilden av ett barn som redan som fyraåring besökte barnpsykiatrin. Enligt mamman var han passiv och svår att få kontakt med. Som försvarsmekanism tog han till ett påtvingat leende.

Skröt om sig själv

Experterna tror att Breiviks sjukdom kan ha inletts 2002. Då minskade kontakten med vännerna och hans ”revolutionära kamp” startade. Han ansåg det omoraliskt att inleda en sexuell relation eftersom han såg sin kropp som ”ett tempel”.

I sin ungdom beskriver han sig däremot som framgångsrik och social – han skryter med att han var intellektuellt överlägsen och duktig på tv-spel. Som tonåring åtalades han flera gånger för klotter och skadegörelse.

När massmördaren flyttade in hos sin mamma 2006 isolerade han sig helt i sin egen fantasivärld. Enligt experterna förändras hans beteende markant. Han spenderade dagarna på rummet med tv-spel, han slutade tvätta sina kläder, hjälpte inte till med matlagning eller hushållsarbete.

Rädd för sjukdomar

I april 2011, när han fortfarande bodde hos sin mamma, började han gå med munskydd inomhus, eftersom han var livrädd för infektioner. Han var rädd för att hans telefon var avlyssnad av polisen och tittade överallt efter övervakningskameror.

Natten innan terrormassakern berättar Breivik att han tog med sig middagen till sitt eget rum.

– Jag hämtade maten och åt ensam för att förhindra infektion, säger han i rapporten enligt Verdens Gang.

Mamman beskriver gråtande hur Breivik förändrades under tiden de levde ihop. Ibland kunde han sätta sig nära henne i soffan. Andra gånger vägrade han att äta den maten hon lagat.

– Han måste ha varit sinnessjuk, så annorlunda som han blev. Man tror inte att sådant här kan ske, jag tror ännu inte på det, säger hon i rapporten.

Breivik hoppas att mamman stannar hemma vid den kommande rättegången.

– Jag hoppas bara inte min mamma är där. Hon är den enda som kan göra mig känslomässigt instabil. Hon är min akilleshäl, säger han.

I rapporten berättar Breivik också att han anser sig vara utvald att avgöra vem som ska leva och vem som ska dö. Han karakteriserar sig själv som den mest perfekte riddaren som funnits sedan andra världskriget.

”Blev förnärmad”

I går eftermiddag informerades han om rättspsykiatrikernas rapport i polishuset i Oslo. Breivik själv har sagt att han anser sig vara tillräknelig och att han fruktar att rapporten kommer att bli ”ett karaktärsmord”.

– Han blir förnärmad över slutsatsen. Det verkade inte som han accepterade det, sa åklagaren Christian Hatlo till Verdens Gang.

Att Breivik nu räknas som otillräknelig innebär att han kan dömas till rättspsykiatrisk tvångsvård, en dom som i så fall kommer omprövas vart tredje år.

Anders Behring Breivik mördade totalt 77 personer i centrala Oslo och på Utøya den 22 juli. Rättegången mot honom inleds den 16 april 2012. Den beräknas ta tio veckor.