Reinfeldt använder gärna krångliga ord

Publicerad 2012-02-06

Reinfeldt använder ibland för krångliga ordval, enligt retorikexperterna.

”Våldsjustis”, ”givet att” och ”konstaterar”.

Han vill framstå som en handlingens man

– men vad säger egentligen vår statsminister?

I förra veckan sa statsminister Fredrik Reinfeldt (M) att han har förståelse för att malmöborna tycker att det får vara slut på våldsjustisen.

Förstod malmöborna exakt vad han sa?

Krångliga ord

Ordet är minst sagt ovanligt och till och med språkvetare har svårt att förstå innebörden, rapporterar SVT:s ”Rapport”. Lägg där till andra krångliga ordval som ”givet att” och ”jag konstaterar” och statsministern riskerar att göra sig helt obegriplig.

– Det är problematiskt om statsministern utrycker sig på ett sätt som folk inte förstår. Han har blivit bättre men ibland blir hans ordval så oerhört kompakta, säger Orla Vigsö, professor i retorik vid Södertörns högskola.

Våldsjustis tar kanske priset i krånglighet.

– Jag är inte bekant med det ordet. Och jag jobbar med ord, säger Susanna Karlsson, språkvårdare vid Språkrådet till SVT.

Orla Vigsö håller med:

– Han borde förklara det, till exempel ”när man låter våldet styra”. Ju mer man söker enstaka ord för att förklara något, desto

krångligare blir det, säger han.

Raka rör och en personlig touch är hans recept på framgång. De långa krångliga meningarna som innehåller inskjutna satser råder han statsministern att slopa.

”Visa entusiasm”

– Han borde visa lite mer entusiasm, allt låter så otroligt korrekt och då kanske mindre fastnar hos de som lyssnar, säger han.

Varför pratar han som han gör?

– Det är en kombination av tradition inom hans parti och hans egna ideal. Han tycker att det ska vara seriöst och välavvägt.

”Jag konstaterar” och ”givet att” får statsministern att låta överlägsen, tycker Orla Vigsö.

– Det hänger också ihop med att han inte vill ge tecken på tvekan. Man hör honom sällan säga ”öhh” – han bara pratar på. Då blir det konstlat, men ger ett sken av att han har full kontroll.

ANNONS