”Öresundsbron är Sveriges största brottsplats”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-21

Spritsmuggling i kvällens Uppdrag Granskning

Spriten strömmar in i Sverige.

I SVT:s Uppdrag Granskning i kväll beskrivs tullens hopplösa arbete för att stoppa smugglingen av alkohol och narkotika.

– Tulltjänstemännen är som myror på en strand där det sköljer in våg efter våg, säger programmets redaktör Hans Karlsson.

Tv-bilderna visar bland annat hur tullen granskar en skåpbil – vars förare inte tänkte deklarera något alls – och beslagtar ett stort lass sprit.

Under 48 timmar får tittarna följa tullens arbete vid Öresundsbron. Vi får bland annat se hur tullen beslagtar ett stort lass sprit som några privatpersoner försöker ta in i landet.

– Tullstationen vid Öresundsbron är Sveriges största brottsplats, det finns ingen annan enskild plats där det avslöjas fler brott som leder till fler fängelseår än just där, säger Hans Karlsson till aftonbladet.se.

Han berättar att inslaget som sänds klockan 20.00 i SVT1 inte handlar om att ställa någon mot väggen. Det är mer av en dokumentär som skildrar tullens arbetsvillkor.

129 liter sprit

– Vi har hängt med ett gäng tullare under två arbetspass och följt deras vardag. Vad vi såg är att tulltjänstemännen är som myror på en strand där det sköljer in våg efter våg. Där ska de försvara svensk alkohol- och narkotikapolitik.

Under de 48 timmarna Uppdrag Granskning är med, tar tullen in en liten van med ett medelålders par som snart blir misstänkta för brott.

– Det visar sig att de har 126 liter sprit i bilen. Tullen bedömer att spriten nog inte bara är för eget bruk. De gör förhör och kontaktar åklagare. Sedan blir de här personerna anhållna och man gör husrannsakan i deras hem, säger Hans Karlsson.

Kontrollerna tar timmar

Det rör sig om stora mängder öl, vin och sprit som varje vecka passerar över bron från Köpenhamn och med färjan till Helsingborg.

– Mellan den 27 september och den 15 november gjordes 54 alkoholbeslag i Malmö och Helsingborg. Totalt handlade det om 4 200 liter sprit, 5 400 liter vin och 41 000 liter starköl, säger Mats Lundgren, tullåklagare i Malmö till aftonbladet.se.

– Sammanlagt anhölls 39 personer misstänkta för smuggling.

Hur stora mängder undkommer er kontroll?

– Jag vågar inte uttala mig om det. Men det är mycket som vi inte kommer åt.

– Varje kontroll tar flera timmar. Man ska lasta av fordonet, allt ska protokollföras och vi ska hålla förhör. Det binder upp resurser.

Hur vet ni vem ni ska stoppa?

– Vi tittar på storleken på bilar men det bygger också på våra riskprofiler och på tidigare erfarenhet, säger Mats Lundgren.

Ökningen började när införselkvoterna för privatpersoner avskaffades 2004. Nu gäller det för tullen att bevisa att alkoholen inte ska användas för privat bruk.

– Att bara se till kvantiteten räcker inte för ett beslag. Det är en fråga om bedömning på plats, om uppgifterna som lämnas är trovärdiga.

Är det lätt att smuggla in alkohol i Sverige?

– Det kan jag inte säga. Men det finns en risk att man blir tagen och brottsrapporterad.

Hur stor är den risken?

– Det vill jag inte uttala mig om.