Utfrågningen lämnar en bitter eftersmak

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-28

Vid de tillfällen du och X har haft sex, eller när du haft sex med någon annan, låter du på något visst sätt då?

Kan du ge oss en beskrivning?

Kan du ge höga läten ifrån dig?

Kan du stöna högt?

Så lät några av frågorna som advokat Björn Sandin ställde till en 19-årig kvinna i Svea hovrätt i går. Det var något av det märkligaste som utspelat sig i en svensk domstol, och då tänker jag inte på förhöret som sådant, utan att vi – journalister och allmänhet – fick vara där.

På ena sidan satt den 19-årig kvinnan, på den andra två unga män, 25 och 21 år: de som i media går under samlingsnamnet Stureplansprofilerna.

Kvinnan har anmält dem för våldtäkt, männen nekar. Så långt är det som i många andra våldtäktsmål, skillnaden den här gången var att varken åklagare eller försvarare begärde stängda dörrar. Det torde vara ett av de mest omskrivna våldtäktsmålen på senare år och någon integritet, något privatliv, fanns inte längre att skydda. Kvar fanns en strid inte bara om domstolens bedömning utan också om den allmänna opinionen.

–?Jag är inte tyst...

Svarade 19-åringen.

Du låter när du har sex helt enkelt, fortsatte advokaten.

Frågorna om 19-åringens ljudnivå kanske hade relevans för försvaret, rättens ordförande Göran Ewerlöf tillät dem i alla fall. Men det var svårförståeligt att en 19-åring orkade svara på dem.

Folk samlades utanför

Mycket riktigt torkade hon ofta tårarna och vid några tillfällen verkade hon närmast svimfärdig.

Var de åtalade unga männen tagna? Säkerligen, även om det inte framgick. Den ene av dem tittade nyfiket på åhörarna, den andre svarade korthugget och nästan snäsigt på kammaråklagare Anita Kjelléns frågor.

Männen friades fjärde maj av Stockholms tingsrätt, åklagaren drev målet vidare till hovrätten. Förhandlingen i går hölls i säkerhetssalen eftersom männen hotats. Ute på gatan stod den allmänna opinionen i form av unga vänsterpartister, unga socialdemokrater och två representanter för ”Organisationen för kvinnors frihet i Irak”, vilka ville solidarisera sig med 19-åringen.

Du har haft sex med fem sex kompisar till X? Är det en stor del av kulturen på Stureplan att man har sex med olika personer?

Vad kunde 19-åringen svara på det? Men frågan angav en riktning: sex med fem sex olika killar? hela grabbgänget? En lösaktig kvinna!

Problemet för försvaret var att hon inte gav sig ut för att vara en våldtagen oskuld. Hon berättade om första samlaget med 25-åringen, där för övrigt ytterligare en man (som namngavs) deltog. Hon berättade att hon tidigare haft sex med de bägge åtalade, var för sig och tillsammans (en tiominuters snabbis på toaletten på männens krog).

Spott i ansiktet

Ja, hon berättade om det andefattiga, trista festandet kring Stureplan, där Stockholms halvvärld inbillar sig att den lever livets glada dagar.

– Jag skulle uppskatta att jag haft sex 30 – 40 gånger med X (25-åringen) och med Y (21-åringen) ett tiotal gånger. Jag skulle inte vilja kalla det våldssex utan dominant sex där jag gjort saker som de velat göra. Det har jag gjort för att göra dem glada.

Smisk på rumpan. Lätta örfilar. Spott i ansiktet. ”Fula ord”.

Den 25 mars följde hon med X och Y till en liten enrummare nära Stureplan.

En sexsituation var inte helt främmande i din värld? sa advokat Sandin.

Nej, det var den inte. Men 19-åringen sa att den snabbt urartade till våldtäkt och misshandel. En läkarundersökning dagen efter dokumenterade tecken på våld mot ansikte, huvud, armar, ben, bål, underliv och ändtarm.

Hon säger att hon grät, bad dem sluta och att hon försökte slå sig fri.

Du säger att ni haft sex under en och en halv timme. Vad gör ni hela tiden? Har ni haft några pauser till exempel?

Den frågan var en variant på det gamla trista skämtet: Först våldtog han mig, sen drack vi kaffe, sen våldtog han mig igen.

Så fortsatte ett batteri av frågor från advokat Sandin och hans kollega Peter Mutvei:

Hur lång tid låg du med huvudet i kudden?

Har du aldrig någonsin varit öm i slidan efter frivilligt sex?

Har du och X och Y tidigare haft oralsex med varandra?

Det innebär att det som förekom den här natten i och för sig förekommit tidigare också?

Varför flydde du inte när X hade somnat?

Kan det vara så att du i den situationen inte riktigt uppfattade att du blivit våldtagen?

Brutalt men rättvist

Frågorna var brutala men rimliga om rättvisa ska skipas. Det som lämnade en beskare eftersmak var den allmänna bilden av livet runt Stureplan.

Var fanns glädjen? Var fanns ömheten hos dessa unga människor?

Där satt 19-åringen, lika mycket flicka som kvinna, och sa:

–?X sa vid något tillfälle att han hade känslor för mig...

Vilket 25-åringen senare dementerade:

– Inte från min sida. Men det var trevligt att träffas och ha sex.