Mer pengar till hovet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-20

Gudrun Schyman: Privatisera kungahuset istället

Regeringen höjer anslaget till Kungliga hov- och slottsstaten med 10,6 miljoner kronor nästa år. Orsaken är bland annat att regeringen bedömer att säkerheten på Stockholms slott måste förbättras.

– Helt fel. Enligt mig bör kungahuset privatiseras i stället, säger Gudrun Schyman, ledamot av Republikanska föreningen.

Regeringen räknar även med ökade kostnader för kronprinsessan Victorias officiella funktioner.

Totalt får Kungliga hov- och slottsstaten nära 110 miljoner kronor nästa år. 2009 och 2010 höjs anslagen till 112 miljoner respektive 115 miljoner kronor.

– Det är mycket välkommet med en budgetförstärkning efter flera år av realt urholkat anslag, säger Riksmarskalken Ingemar Eliasson i en kommentar på kunghusets hemsida.

Pengarna används för att täcka statschefens officiella funktioner, inklusive kostnaderna för den kungliga familjen. Dessutom täcker de driftskostnaderna för de kungliga slotten, utom rent fastighetsunderhåll.

Säkerhetsbåge utanför slottet

Regeringen bedömer vidare att säkerheten på Stockholms slott måste förbättras.

– Vi kommer att använda en del av anslaget till att sätta upp en säkerhetsbåge vid inpasseringen till slottet, säger kungahusets informationschef Nina Eldh.

”Kungahuset har spelat ut sin roll”

Gudrun Schyman, vänsterpartiets före detta partiledare och ledamot av Republikanska föreningen, tycker att det höjda anslaget till kungahuset är fel.

– Kungahuset har spelat ut sin roll. Det hör inte hemma i en modern demokrati och därför skulle det vara naturligt att de skötte sin ekonomi själva, säger hon till aftonbladet.se.

Schyman menar i stället att kungahuset borde privatiseras.

– De skulle kunna göra gott för Sverige genom att göra det de gör på egen hand. De kan bilda eget bolag och kungen kan agera som konsult, säger hon.

Men så länge som en majoritet av riksdagens ledamöter vill att Sveriges monarkiska statsskick ska finnas kvar går det inte att helt ta bort anslagen till hovet, anser Schyman.

– När kungahuset spelar den roll det gör i vår demokrati måste vi naturligtvis finansiera det, säger hon.