Experter exalterade över nya uppgifter

Publicerad 2014-11-14

Försvarsmakten säger sig ha säkra bevis på att det skett en kränkning av svenska vatten.

– Det är helt otroligt, det är sensationellt, säger Tomas Ries, lektor på Försvarshögskolan till TT.

Inte ens under kalla kriget, då intensiva ubåtsjakter pågick i Sveriges skärgård, gjordes liknande uttalanden från Försvarsmakten, säger Ries.

– Det är helt otroligt, det är sensationellt. Under tio år under kalla kriget jagade man som besatt efter de här ubåtarna och kom med aldrig med något, ingenting alls, och så nu plötsligt. Det här är uppseendeväckande, säger han till TT.

– Sedan är det väldigt upplyftande, att känna att vi har lyckats. Det är en underbar känsla.

"Tyder på tillförlitligheten i bevisen"

Även Carl "Wiseman" Bergqvist, major från flygvapnet som driver försvarsbloggen Wiseman's Wisdoms är exalterad över Försvarsmaktens uttalande.

"Mkt intressant att även statsministern håller presskonferens om ubåtsintrånget. Tyder på tillförlitligheten i bevisen och att det är allvar", skriver han på Twitter.

Enligt Göran Frisk, tidigare ubåtsjägare kommer man inte att presentera några nya observationer.

– Man har gjort en sammandragning av insatsen och kommit fram till att man har bevis. Det kan handla om ljudinspelningar, bottenspår eller kontakt med en sonar. Hur som helst är det väldigt spännande.

Bara skett en gång tidigare

Det hör inte till vanligheterna att Sverige kan producera säkra bevis på främmande undervattensverksamhet. Det har faktiskt bara skett en gång tidigare, om man bortser från den sovjetiska ubåt som i oktober 1981 gick på grund utanför Karlskrona.

1983 kom ubåtskommissionen, ledd av förre utrikes- och försvarsministern Sven Andersson, fram till att ubåtar från Sovjetunionen opererat i Stockholms skärgård. Bevisen bestod av "optiska observationer", bottenspår och hydrofonljud. Kommissionens bedömning ledde till att den dåvarande regeringen överlämnade en diplomatisk protest till Sovjetunionen.

ANNONS