Man gripen för att ha smygfilmat avrättning

Publicerad 2015-01-19

Videon som enligt uppgift föreställer Laila Bint Abdul Muttalib Basims halshuggning har spridits över världen den senaste veckan.

En burmesisk kvinna halshöggs offentligt på en gata i Mecka för sju dagar sedan.

Filmen som visar hennes död har spridits och orsakar högljudda protester från människorättsorganisationer.

Nu har en man gripits, misstänkt för att ha smygfilmat avrättningen.

fejkad halshuggning Medlemmar av Magic Movement, en grupp unga demonstranter från Bangladesh, arrangerar en falsk avrättning för att väcka uppmärksamhet gentemot situationen för gästarbetare i Saudiarabien.

Saudiarabien står just nu i världens synfält på grund av de tusen piskrapp som bloggaren Raif Badawi dömts till.

Men det är också ett av de länder i världen som avrättar flest personer, tillsammans med Kina, Iran, Irak och USA.

Under 2014 halshöggs minst 83 personer (enligt AFP så många som 87) i landet, där man kan dömas till döden för bland annat våldtäkt, mord, väpnat rån, droghandel och häxkonst.

"Jag dödade inte"

Enligt flera internationella medier ägde ännu en avrättning rum måndagen den 12 januari 2015, då en burmesisk kvinna halshöggs på öppen gata.

Kvinnan, Laila Bint Abdul Muttalib Basim, var dömd för att ha torterat och dödat sin sjuåriga styvdotter.

På den smygfilmade videon ser man hur fyra män släpar kvinnan på en gata i Mecka samtidigt som hon ropar "Jag dödade inte, jag dödade inte", innan kvinnan sedan dödas med ett svärd.

Inga smärtstillande

En mobilfilm från avrättningen spreds några dagar efter avrättningen och har orsakat ett internationellt ramaskri. På videon ser man bland annat hur det krävs tre hugg med svärdet innan kvinnan dör.

Videon låg under en tid uppe på YouTube innan sajten plockade bort videon på grund av dess stötande innehåll.

Enligt människorättsaktivisten Mohammed al-Saeedi finns det två olika sätt att halshugga människor i Saudiarabien.

– Ett sätt är att ge den dömda smärtstillande medel innan avrättningen och ett annat är att göra det utan. Den här kvinnan fick inget smärtstillande, säger han till Middle East Eye.

Polis smygfilmade

Det var till en början oklart vem som filmat halshuggningen, som uppges vara  men nu uppger nyhetskanalen RT att en man har gripits. Enligt sajten är det en polis som var delaktig i avrättningen som pekats ut som den skyldiga. Mannen kan nu dömas både i enlighet med landets sharialagar samt i militärdomstol.

Spridandet av videon har inte bara upprört människorättsorganisationer i andra delar av världen, utan den har även skapat debatt inom landet. Där debatteras det huruvida polismannen bör straffas eller ej med tanke på att han "hjälper till att avskräcka människor från att begå brott", som en bloggare som kallar sig Mifaq skriver.

Flest avrättningar på fem år

Enligt Amnesty avrättades 79 personer i Saudiarabien 2013, och samma antal 2012.

År 2011 och 2010 avrättades 82 personer per år, vilket gör att 2014 är det värsta året på fem år.

– Rättssystemet är bristfälligt och framför allt utländska medborgare döms till döden i Saudiarabien, ofta på svaga grunder och utan att få hjälp av tolk, säger Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty.

– Att halshugga någon och dessutom förnedra dem på det sättet som sker här strider mot alla internationella rättsprinciper.

Hon poängterar att Amnesty är totalt emot dödsstraff.

– Men det finns dessutom regler för hur dödsstraff får användas och Saudiarabien bryter helt mot de reglerna.