Exploderande stjärna firar 2015

Publicerad 2015-01-24

FN har beslutat att 2015 ska vara ljusets år.

För att upplysa världen om detta har Nasa släppt en spektakulär bild.

Den föreställer en ljust nu exploderande stjärna i avlägsna Stora Magellanska molnet.

Drygt 200 000 ljusår bort svävar dvärggalaxen Stora Magellanska molnet. Den rör sig runt vår galax i en långsam dans. Stora gasmoln kollapsar inuti galaxen och skapar nya stjärnor. Ljuset från dessa lyser sedan upp galaxen i massor av olika färger.

Nu har en bild från Stora Magellanska molnet fått lite extra uppmärksamhet. Eftersom FN beslutat sig för att 2015 ska bli ljusets år släppte Nasa en bild tagen av Chandra X-ray-observatoriet.

Det är ett teleskop som sköts upp i rymden 1999 och befinner sig i omloppsbana runt jorden.

Chandra mäter elektromagnetisk strålning. Eftersom jordens atmosfär slukar en stor mängd av den elektromagnetiska strålning som träffar jorden krävs rymdteleskop för att kunna mäta ordentligt.

Chandra är ett av fyra teleskop som beskrivs som "De stora observatorierna". De andra tre är Hubble-teleskopet, Compton Gamma Ray-observatoriet och Spitzer-teleskopet.

Det ser du på bilden

Bilden du ser först i bildspelet visar hur rester av en stjärnexplosion slungas ut i rymde. Den blå färgen är gas uppvärmd till flera miljoner grader. Den yttre röda ringen och stjärnorna i bildens bakgrund är taget av Hubble-teleskopet. Bilden är byggd av en mix av olika data. Forskare har sammanfört siffrorna och omvandlat dem till olika våglängder av ljus.

Genom att jämföra ljus från elektromagnetisk strålning och andra sorters ljus i rymden hoppas forskare kunna förstå mer av de flera miljoner grader varma stjärnorna.