Republikanerna rullar ut röda mattan för Hillary Clinton

Hillary Clinton.

Vägen ligger öppen för Hillary Clinton att ställa upp i presidentvalet 2016.

En aning förvånande är det republikanerna som rullat ut röda mattan genom att lyfta en tung börda från hennes axlar. En som hotat att stoppa hennes kandidatur.

När det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen attackerades i september 2012 och ambassadören dödades försökte republikanerna genast att utnyttja det i politiska syften.

Både president Obama och hans dåvarande utrikesminister Hillary Clinton anklagades för att genom försummelser vara medskyldiga till attacken och därefter för att ha försökt sopa igen spåren efter sina misstag.

Republikanerna hoppades att reaktionen på terrorattacken skulle skada Obama i presidentvalet som hölls bara några månader senare.  Eftersom det handlade om olika påståenden som inte bevisades så klarade sig Obama undan relativt helskinnad.

Sedan dess har republikanerna hållit liv i Benghaziattacken för att misskreditera Hillary Clinton i förhoppningen att hon inte ska ställa upp som kandidat i presidentvalet om två år. Utan henne ökar republikanernas chans att ta över presidentmakten.

Oacceptabel

Bedömare anser att Benghazi-attacken är ett av de främsta skälen till varför Hillary ännu inte gett ett klart besked om hon ställer upp eller inte. Republikanerna har framställt det som att hon vore helt oacceptabel i rollen som överbefälhavare för de amerikanska militära styrkorna på grund av Benghaziattacken.

I två år har underrättelseutskottet i kongressens representanthus undersökt vad som egentligen hände när konsulatet hamnade under kraftig eldgivning och fyra amerikaner dödades, däribland ambassadören Christopher Stevens. De har gått igenom tusentals sidor med underrättelserapporter och genomfört ett stort antal intervjuer med inblandade.

I utskottet sitter några av de republikaner som är mest kritiska till Obamaadministrationen. Ändå friar rapporten administrationen på så gott som alla punkter.

Mörklägga

Presidenten och Hillary Clinton försökte inte mörklägga vad som egentligen hände. Det fanns ingen konspiration. Ingen försenade eller försökte hindra CIA från att skicka ett räddningsteam. Det finns inga bevis för att CIA i hemlighet smugglade libyska vapen till Syrien.

På punkt efter punkt tillbakavisar rapporten de påståenden och rykten som republikaner spridit. Bortsett från det självklara att säkerheten kring konsulatet inte var tillräcklig.

Detta är givetvis goda nyheter för Hillary. Ett av de potentiellt farliga angreppen republikanerna kan rikta mot Hillary är desarmerad. Benghaziattacken riskerar inte att få hennes kampanj att haverera, ifall hon väljer att ställa upp.

Sedan tidigare pekar de flesta indikationer på att Hillary blir kandidat. Nu är det så gott som säkert även hon inte tänker ge något definitivt besked förrän i början av nästa år.

Orosmoment

Underrättelsekommitténs rapport är den sjunde i ordningen, och den överlägset tyngsta, som friar Hillary och Obama. Ändå finns det republikaner som vägrar släppa frågan.

Lindsey Graham, senator från South Carolina, hävdar att hans partikamrater gjort ett usel jobb och säger att rapporten är "full av skit".

Det kan Hillary stå ut med. Enda orosmomentet är att ytterligare en granskning fortfarande pågår. Den initierades av John Boehner, republikansk talman i representanthuset och det är oklart när den blir klar.

Ett annat orosmoln är att Clinton visserligen leder stort i alla opinionsmätningarna om vem demokratiska väljare vill se som sin kandidat men att hon inte leder med mer än tio procent mot någon av de förväntade republikanska motkandidater, som Mark Rubio, Chris Christie och Jeb Bush.

Ställer Hillary Clinton upp är slutsegern långtifrån given.