Här slutar lånefesten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-01

Lyxbilar i rader och tomma höghus – välkommen till Riga efter krisen

RIGA. De svenska bankernas party i Baltikum är över.

Aftonbladet åkte till Riga för att rota i resterna efter Swedbanks lånefest.

Vi hittade risiga lyxbilar och tomma höghus.

Och baksmällan blir bara värre.

Det är svårt att tro att man är i det land som är värst drabbat i Europa av krisen. Lettlands BNP väntas minska med 20 procent och arbetslösheten stiga med samma siffra i år.

– Tycker du att det ser ut som depression här, säger journalisten och ekonomen Dorian Ziedonis från Riga och pekar på hotellparkeringen där ännu en svart SUV i miljonklassen klämmer in sig.

– Det är rena cirkusen här. Pengarna kom så fort och lätt, många här förstod inte att man måste betala tillbaks dem.

Under högkonjunkturen visades en reklamfilm i tv med en ung och en gammal man som körde var sin BMW. Den gamle mannen klagade och sa, ”Jag har sparat hela mitt liv för att köpa en sådan här bil”, varpå den unge svarade, ”Och jag bara leasade den”.

Reklamen funkade och hur det gick sen vet alla.

– Det tog fem timmar för mig att få leasa min bil genom Swedbank. Men månadskostnaden för bilen är mer än en fjärdedel av min lön, säger taxichauffören Jurij Laurinenko, 26.

Lönen har halverats

Efter krisen har hans lön halverats. Nu jobbar han dubbelt för att inte behöva lämna sin Peugeot på industriområdet bland de tusentals fordon som bankerna krävt tillbaks av de som inte längre kan betala.

I de trånga raderna mellan dammiga bilar i premiumsegmentet går utländska bilhandlare och pratar i telefon med uppdragsgivare som hoppas göra ett klipp på ”bankbilarna” som de kallas här.

Många bilar är misskötta och ägarna plockar bort de delar som går att sälja innan de lämnar tillbaks bilarna till banken.

– Alla bilar här är Swedbankbilar, säger en försäljare, som inte vill uppge sitt namn.

På nästa ställe är säljaren mer frispråkig. Nicolas visar en nästan ny Maserati Quattroporte som står ensam i en hangar. En lettisk byggfirma leasade den precis före konkursen. Banken vill ha 50 000 euro för vrålåket men kunderna vill inte ge mer än 40 000.

– Jag tycker banken ska ta det, om en månad kommer de vara glada om de får ens det.

Resultatet av en förlustförsäljning är att förre ägaren blir skyldig banken de pengar som fattas. Nicolas gör ingen hemlighet av att han inte bryr sig om vad bilarna går för.

– Vi är inte bara en bilfirma utan även ett inkassoföretag.

Han kräver helt enkelt in pengar av kunden för bankens räkning. Själv kör han en ny Lexus.

Svårare att sälja hus

Swedbank har nästan 12 miljarder i osäkra fordringar i Lettland. De finns framför allt i fastighetssektorn och hos privatpersoner.

I halvårsredovisningen skriver banken att man just nu förbereder sig för att förvalta fler egendomar som man kan komma att ta över. Det är nämligen inte lika lätt att sälja hus som bilar i Lettland.

– De svenska bankerna kommer att åka på en jättesmäll här om det inte vänder snart, säger Dorian Ziedonis.

Rigas gamla stadskärna är fullkomligt omringad av nybyggda spökstäder.

– Vi brukar komma hit, men vi har aldrig träffat någon som bor här, säger Vadims Guskovs, 10, och Vladislavs Bocalovs, 13, i lekparken vid det nybyggda jättekomplexet Janua Teika som byggts av det litauiska bolaget Hanner med pengar från Swedbank.

Ensam i sin port

Där står just nu nästan 75 000 kvadratmeter bostäder obebodda. Byggdammet ligger kvar i trapporna i de knäpptysta tiovåningshusen. Men ur en av lägenheterna kliver plötsligt Darius Tadruskas, 30, som är ensam boende i sin port och områdeschef på Hanner.

– Nästa steg för området är ett stort shoppingcenter, säger han utan entusiasm.

– Men när det blir av vet jag inte. Om det blir av överhuvudtaget.

Han hävdar dock att han inte är helt ensam i området.

– Det bor fem personer till här. Inflyttningen började för mer än en månad sedan. Men det är så klart svårt att hitta köpare nu.

Hur länge företaget klarar att betala sina fordringsägare utan hyresgäster vill han inte spekulera i.

Men killarna i lekparken är optimistiska:

– Det är fina hus så i framtiden kommer det nog bli fullt av folk här. Då kommer det att bli väldigt bra, tror de.