Efter regnrusket – sommarvädret tillbaka: ”Över 30 grader”

Publicerad 2022-07-17

Än har sommarvädret inte övergivit svenskarna.

I veckan återvänder supervärmen med temperaturer över 30 grader.

– Sverige får en liten smak av vädret som varit i resten av Europa, säger Anna Latvala, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Samtidigt som resten av Europa drabbats av extremhetta har det blåst lite snålt om det svenska vädret. Men den som trodde att sommarens härliga väder kastat in handduken får tänka om.

I veckan väntas det nämligen bli över 30 grader varmt på flera håll i landet.

– Det har varit många kyliga dagar den senaste tiden men nu blir det varmare dag för dag, säger Anna Latvala, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Vädret inleder veckan blygsamt under måndagen med runt 20 graders värme i både Svealand och Götaland. I Norrland blir det något kallare.

– På tisdag kommer riktigt varma vindar från sydväst. I södra Sverige kan det bli över 30 grader, säger Anna Latvala.

Genrebild

Osäkert väder till helgen

Värmen håller i sig under onsdagen innan det återgår till regnskurar under torsdagen.

– Det blir runt 20–25 grader i stora delar av Norrland medan det i resten av landet blir upp till 30 grader varmt. Runt Stockholm kan det till och med bli 31 eller 32 grader varmt, säger hon.

Värmen kommer från extremvädret i sydvästra Europa.

– Det här vädret är lite kopplat till det, men det kommer ju inte bli lika varmt. Sverige får en liten smak av vädret som varit i resten av Europa, säger Anna Latvala.

Till helgen finns det en stor risk för regn på många håll i landet.

– Det är lite osäkert hur de här regnmolnen kommer att röra sig. Men det är större risk för regn till helgen än i veckan, säger hon.

Följ ämnen i artikeln