Hon flydde från talibanstyret: ”Finns ingen framtid för kvinnor som mig”

Lovar mer frihet för kvinnor – men få tror på talibanernas ord

Uppdaterad 2021-09-02 | Publicerad 2021-08-31

Den tidigare landsslagsspelaren Fanoos Basir såg ingen framtid för sig själv under talibanernas nya styre.

Nu befinner hon sig på en flyktingmottagning i Frankrike.

– Att talibanerna skulle komma och ta över var vår mardröm. Nu finns det ingen framtid för kvinnor, säger hon till Reuters.

Fanoos Basir brukade drömma om framtiden för kvinnor i Afghanistan. Nu kan hon inte föreställa sig en framtid för kvinnor som sig själv.

Den 25-åriga civilingenjören och före detta landslagsspelaren bestämde sig för att fly när talibanerna tog makten.

– Att talibanerna skulle komma och ta över var vår mardröm. Nu finns det ingen framtid för kvinnor, säger Fanoos Basir till Reuters utanför flyktingmottagningen i Piriac-sur-Mer.

Kvinnor fick inte idrotta

Under det senaste talibanstyret fick kvinnor varken utöva idrott eller arbeta utanför hemmet. Heltäckande kläder var ett krav på offentliga platser.

Regimen föll i oktober 2001, i samband med USA:s invasion av Afghanistan. 2004 hölls det första demokratiska presidentvalet. Ett år senare fick landet ett folkvalt parlament.

2010 började Fanoos Basir spela i det då nystartade fotbollslandslaget. Spelarna tränade på en förfallen arena, men började snart delta i turneringar utomlands. På bilder från den tiden ser man leende lagkamrater, ofta obeslöjade, med armarna om varandra.

Vågade inte lämna huset

20 år efter att talibanledarna drevs på flykt från Kabul har många nu återvänt till huvudstaden.

Det sista planet med amerikanska soldater lyfte från Kabul sent på måndagskvällen. Den nya regimen väntas presenteras när som helst.

Tiotusentals afghaner har flytt. Fotbollslandslaget har lagt ner. Många av de nuvarande spelarna har evakuerats. De spelare som är kvar i landet har uppmanats till att bränna sin utrustning och radera sina konton på sociala medier för att inte riskera talibansk vedergällning. 

Fanoos Basir lade landslagsskorna på hyllan för flera år sedan. Men hon har fortsatt spela fotboll och drivit ett klubblag för damer utöver sitt arbete som civilingenjör.

Efter att talibanerna tog kontroll över Kabul den 15 augusti lämnade hon inte huset på flera dagar. När hon till sist vågade sig ut var det klädd i en heltäckande burka.

Tvingades fly

Vissa ledargestalter har ansträngt sig för att framhålla att det nya talibanstyret kommer anta en mer liberal hållning vad gäller kvinnors friheter än när de senast satt vid makten. 

Men många afghaner befarar att det bara är ett spel för gallerierna. 

På vissa platser har talibanerna redan gett direktiv om att kvinnor bara får lämna hemmet i sällskap med en manlig förmyndare. 

Utöver att damfotboll inte längre kommer på fråga betyder det att Fanoos Basir skulle behöva ta med sig sin pappa eller bror varje gång hon går till jobbet.

Hon bestämde sig för att fly, tillsammans med sina föräldrar.

”Börjar om från noll”

I tre dagar försökte de ta sig igenom folkmassorna utanför flygplatsen i Kabul utan att lyckas.

Fanoos Basir beskriver hur hon såg talibansoldater avfyra sina vapen och slå människor med pinnar. När hon försökte prata med representanter för talibanerna tog det stopp. ”Du är en kvinna, vi vill inte prata med dig”, ska de ha sagt, säger hon till Reuters.

De hade nästan gett upp hoppet när de fick höra att den franska ambassaden organiserade bussar som plockade upp evakueringsberättigade människor och tog dem till flygplatsen.

Nu sitter de i karantän på flyktingförläggningen i den den lilla staden Piriac-sur-Mer vid atlantkusten.

Så småningom hoppas hon på att kunna jobba som civilingenjör i det nya landet. Men just nu känns det som att hon befinner sig i limbo, berättar hon för Reuters.

– Att lämna vårt land, våra drömmar, allt. Det är så svårt för alla. Nu börjar vi om från noll.