Så kan Kina straffa Sverige vid OS-bojkott

Tea Oscarsson/TT

Publicerad 2021-12-09

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian anklagar USA för att ha kränkt den olympiska andan genom dess diplomatiska bojkott.

USA, Storbritannien och Australien har redan gjort det.

Delar av oppositionen trycker på för att även Sverige ska bojkotta OS diplomatiskt, men Kina lär inte låta en sådan sak passera obemärkt.

– Det är inget land inom EU som uttalat sig om att göra en diplomatisk bojkott, så det första landet som gör det riskerar att sticka ut, säger Oscar Almén, forskare och Kinaanalytiker på FOI.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har svarat undvikande på frågan om en diplomatisk bojkott. Idrottsminister Anders Ygeman sade till TT i veckan att regeringen inte tagit ställning – och att han inte heller fått en inbjudan från Svenska olympiska kommittén (SOK).

Tongivande personer inom oppositionen trycker på för en bojkott. Men en bojkott kan få konsekvenser.

Verbala varningar

USA fick verbala varningar: ”USA kommer att få betala för sina misstag”, sade en talesperson för Kinesiska utrikesdepartementet i tisdags.

Oscar Almén, forskare och Kinaanlytiker vid Försvarets forskningsinstitut (FOI), säger att Kina ofta uttalar verbala hot om konsekvenser, och att det är ett troligt utfall även vid en svensk diplomatisk bojkott av OS.

– Det är vanligt att Kinas regering reagerar på det viset. Man säger att det kommer ske någonting, men man är väldigt ospecifik om vad och när det kommer ske. Det är en medveten taktik för att ge maximal flexibilitet för sig själv. Vad det kan innebära kan man bara spekulera kring, någonting i proportion till det man har utsatts för själv, säger Oscar Almén.

När EU och USA till exempel införde sanktioner mot politiker i Hongkong och Xinjiang för att markera mot de nya säkerhetslagarna i Hongkong, kom motsvarande sanktioner mot personer i EU och USA. Men i många fall är kopplingen inte uppenbar, säger Almén.

Ändå kännbart för Kina

Om Sverige och fler länder inom EU tog steget och uttalade sig om en diplomatisk bojkott skulle det bli ändå kännbart för Kina.

– Det spelar roll, skulle flera länder inom EU bojkotta skulle det vara jobbigt för Kina. Man kanske hade räknat med diplomatisk bojkott från USA, men det finns förhoppningar om att EU ska ha en mer försiktig politik mot Kina.

Är vi ens bjudna?

Anders Ygeman har sagt att han inte fått någon inbjudan av SOK. När Australien bojkottade OS diplomatiskt sade Kina att de inte ens var inbjudna. Frågan om någon representant har fått en inbjudan är ett sätt att runda problemet för både Kina och Sverige, säger Oscar Almén.

– Det är ett sätt att försöka ta udden av den här markeringen från väst, att säga att ”det här är oviktigt”. Dessutom är det covid-restriktioner som ändå skulle göra det svårt för diplomater. På ett sätt avdramatiserar det hela den diplomatiska bojkotten.

Även om frågan rundas med att hänvisa till inbjudan, lär den behöva adresseras. Inbjudan eller ej handlar den diplomatiska bojkotten om ett ställningstagande.

– Det är svårt att undvika frågan ändå. Den här debatten pågår nu i Sverige, så något svar måste troligtvis ändå regeringen lämna i frågan, säger Oscar Almén.