Unizons Olga Persson: ”Vissa pappor har förbrukat sin rätt”

Förslag för att minska mäns våld mot kvinnor och barn

Publicerad 2022-08-28

Trots en rad olika satsningar från samhällets sida fortsätter mäns våld mot kvinnor där också barn drabbas.

Riksförbundet Unizon föreslår nu att våldsamma män ska bli av med vårdnaden av sina barn.

– Våldsamma pappor är inte goda förebilder för barn, säger förbundsordförande Olga Persson.

Förra året anmäldes drygt 57 000 fall av misshandel där offret var bekant med förövaren. I ärenden där våldet riktades mot vuxna kvinnor var gärningsmannen en bekant person i åtta fall av tio.

Under 2021 gick våldet så långt som till mord i 14 fall.

Och även innevarande år ser ut att bli mörkt. Hittills har elva kvinnor blivit dödade av en man de haft en relation med, visar Aftonbladets granskning Dödade kvinnor.

Mäns våld mot kvinnor - där även barn drabbas - är ett omfattande samhällsproblem som tycks aldrig minska, trots att frågan lyfts av samtliga riksdagspartier.

Därför behövs nya åtgärder och insatser, anser Riksförbundet Unizon, som samlar över 130 kvinno- och ungdomsjourer i landet.

”Ska inte ha umgänge med sina barn”

Det kanske viktigaste i sammanhanget är att begränsa våldsamma mäns umgänge med sina barn, anser Unizon.

– Våldsamma pappor är faktiskt inte goda förebilder för barn, och de ska inte ha umgänge eller vårdnad förrän de upphört med våldet mot mamman och då ofta barnet, säger förbundsordförande Olga Persson i senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim.

Olga Persson ordförande Unizon.

Hon framhåller att det som är bra för barn i allmänhet, att ha goda relationer till båda vårdnadshavarna, inte är bra för barn som upplevt våld. Det handlar om hundratusentals barn varje år i Sverige.

– Man måste våga se att vissa pappor har förbrukat sin rätt att vara vårdnadshavare, säger Olga Persson

Hjälp med bostad

Bostadsfrågan är det andra Unizon vill lyfta fram - hjälp med en mer långsiktig ny bostad för den utsatta kvinnan så att hon slipper flytta tillbaka till förövaren eller till en adress som han känner till. Eller flytta runt mellan vandrarhem och bostadshotell.

Som det tredje nämner Olga Persson arbetet mot vad hon betecknar som det sexualiserade våldet som är starkt kopplat till våldet i nära relationer. Att våga diskutera hur pornografins könsroller påverkar barn och unga idag.

Senaste avsnittet av Aftonbladet Krim belyser kvinnovåldet och fallet Beata, en 32-årig fembarnsmamma som blev mördad och där maken står åtalad för brottet.