Linde: Försvarsmaktens andra transportflygplan påväg till Kabul

Publicerad 2021-08-20

Försvarsmaktens andra transportflygplan är på väg till Kabul i Afghanistan.

Syftet är att evakuera lokalanställda och svenska medborgare.

Samtidigt har över 400 personer anmält sig till UD:s så kallade svensklista.

Försvarsmaktens andra transportflygplan av typen Hercules har nu lyft för insats i Afghanistan, skriver utrikesminister Ann Linde (S) på Twitter.

“Syftet är att stödja Migrationsverket och den svenska ambassaden i Kabul med att evakuera svenska medborgare och tidigare lokalanställda ut ur Afghanistan”, skriver utrikesministern”.

Försvarsmakten uppger på sin sajt att ett ”andra transportflygplan av modellen TP 84 Hercules har nu lyft för insats i Afghanistan.”

Utrikesminister Ann Linde (S).

Över 400 namn

Sedan tidigare har Försvarsmakten skickat ett Hercules-plan till regionen som står berett att flyga in till Kabuls internationella flygplats.

Över 400 personer har anmält sig på UD:s så kallade svensklista och som uppgett att de befinner sig i Afghanistan, enligt UD:s presstjänst.

– Vi kan inte säga någonting om det pågående evakueringsarbetet, uppger UD:s presstjänst.

Samtidigt råder det stora svårigheter att ta sig Samtliga 41 lokalanställda vid den svenska ambassaden i Kabul befinner sig utanför flygplatsen, redo att evakueras, enligt Ekot.

Men de kommer inte in.

– Alla 41 från ambassaden med sina anhöriga står här. Det är mörkt, mycket osäkert och ingen kan komma in, säger en av de lokalanställda som Ekot har pratat med.

Råder svårigheter

Ann Linde har tidigare meddelat att UD har informerat svenskar som finns på svensklistan om evakueringsflyg från Kabul.

”Ambassaden har informerat lokalanställda om evakuering. UD har personal på flygplatsen med de resurser som behövs för fortsatta evakueringsarbetet. Transportkapacitet finns”, skriver Ann Linde på Twitter.

Vidare skriver utrikesministern:

”Fortsatt råder stora svårigheter med att ta sig till flygplatsen och genom grindarna. Alla länder upplever detta problem och vi arbetar med möjliga lösningar på flygplatsen i samarbete med andra länder.

Följ ämnen i artikeln