Donald Trumps seger – ser ut att bli friad i senaten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump har vunnit en första seger mot Demokraterna i riksrättsåtalet.

Bara fem republikaner i senaten ställer sig bakom att rättegången ens blir av.

Det krävs tolv till för att fälla – och stoppa honom från att ställa upp i valet 2024.

Rand Paul, republikansk senator från Kentucky, var nöjd efter att senaten röstat om huruvida hans fråga skulle tas upp.

”Denna ”rättegång” är död på förhand i senaten, twittrade han.

Riksrättsåtalet mot Donald Trump efter stormningen av Kapitolium den 6 januari ska inledas i senaten den 9 februari. Expresidenten verkar ha fortsatt stor makt över Republikanerna och dess främsta företrädare.

Under tisdagskvällen röstade senaten om att avfärda en begäran från Rand Paul.

Framgång för Trump

Han ville ha en omröstning om rättegångens legitimitet. Argumentet är att Trump inte kan ställas inför riksrätt eftersom han avslutat sin mandatperiod. Paul menar att det inte är i enlighet med konstitutionen att genomföra en riksrätt mot en redan avgången president.

– Riksrätt är till för att avsätta från posten och den anklagade har redan lämnat sin post, sa Rand Paul i kammaren och tillade att en rättegång skulle ”dra ner vårt fantastiska land i rännstenen, med en bitter ilska som aldrig tidigare setts i vårt lands historia”, enligt Washington Post.

Demokraternas majoritetsledare Chuck Schumer valde att i stället ha en omröstning om att skippa Pauls begäran. Den gick igenom med 55–45.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN

Bara fem republikaner röstade med sina 50 demokratiska kollegor. Eftersom det krävs 17 republikaner för att fälla Donald Trump ser en friande dom väldigt trolig ut enligt de flesta bedömare i amerikansk media.

För expresidenten är insatserna höga. Skulle Demokraterna mot förmodan lyckas skrapa ihop alla röster som behövs för att nå två tredjedelars majoritet för att fälla i riksrätten, krävs det endast en enkel majoritet för att rösta om att stoppa honom från att ställa upp i allmänna val igen.

Donald Trump har tidigare flaggat för att han kan tänka sig ställa upp i presidentvalet 2024. Han har också lovat sina anhängare att ”resan endast börjat”.

De fem republikaner som röstade med Demokraterna under tisdagens omröstning har alla tidigare varit kritiska mot expresidenten. Men det är ett hårt slag för Chuck Schumer att inga fler gick emot Trump.

Ett sätt att slippa fälla

Republikanernas minoritetsledare Mitch McConnell som brutit med Donald Trump och sagt att han begått handlingarna som förtjänar ett riksrättsåtal, röstade även han mot Demokraterna.

McConnell avslöjade för reportrar under tisdagen att han inte talade med Trump under dennes sista månad i Vita huset.

– Sista gången jag pratade med honom var dagen efter att jag sa att Biden givetvis hade vunnit valet. Det borde ha varit den 15 december, sa han enligt Washington Post.

Inför omröstningen hade de republikanska ledamöterna i senaten en lunch ihop där de lyssnade på argument för varför en riksrätt mot en avgången president kan vara mot konstitutionen.

Allt fler republikaner har omfamnat idén de senaste dagarna eftersom det ger dem en utväg att kunna fria Donald Trump – även om de tycker att han uppviglade mobben som slog sig in i Kapitolium och låg bakom kaoset som dödade fem personer, skriver Washington Post.

Demokraterna och många experter på konstitutionen avfärdar den idén.

– Det går emot sunt förnuft att en president, eller annan vald person, ska kunna begå ett avskyvärt brott mot vårt land och sedan besegra kongressens makt att väcka riksrättsåtal genom att avgå och därmed slippa ta ansvar och en omröstning som kan hindra denne att ställa upp i val igen, sa Chuck Schumer.

PODD Sociala medier efter Trump

Aftonbladet Daily med Karin Winther, digital strateg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: