Märkliga vändningarna om Trump: Vad har hänt?

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Han kallade Donald Trump ”dåre” inför förra valet - för att sedan hylla honom till skyarna.

Sedan gjorde han samma vändning efter stormningen av Kapitolium.

President Biden uppges vara chockad över sin gamle vän och är inte ensam om att söka svar på gåtan:

– Vad har hänt med Lindsey Graham?

Senator Lindsey Graham från South Carolina är just nu på expresidentens lyxresidens Mar-a-Lago i Florida för ett par dagars golf och middag med Donald Trump.

Samtidigt går Washington Post i en artikel igenom de märkliga vändningarna i deras relation – som gått så långt att politiska motståndare till och med ifrågasatt Lindsey Grahams mentala hälsa.

Under presidentvalkampanjen 2016, där de båda kämpade om det republikanska partiets nominering, var han en av de hårdaste kritikerna mot Donald Trump.

Graham, som förut ansågs tillhöra Republikanernas mer moderata etablissemangsfalang, sa då att partiet ”förtjänade att förstöras” om man valde Donald Trump som kandidat, ifrågasatte upprepade gånger att han hade vad det krävdes för att leda landet och kallade honom också en gång för ”dåre”.

När Graham vid ett tillfälle uppmanade Trump att ”sluta vara en fårskalle” svarade denne med att håna honom under ett valmöte. Donald Trump berättade hur Graham ringt honom några år tidigare för att få honom att nämna hans namn på Fox News och dessutom tigga kampanjbidrag.

Graham och Trump.
Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Graham och Trump.

Vände efter Trumps seger

Trump tog fram en lapp där han skrivit ner Grahams telefonnummer i samband med samtalet, läste upp det och uppmanade folk att ringa.

– Det är några år gammalt, men gör ett försök, sa han till publiken.

När Donald Trump seglade upp som favoritkandidat och sedan vann mot Hillary Clinton lät det annorlunda. Under åren i Vita huset hade Trump en nära allierad i Lindsey Graham.

Trump ska ha sagt till rådgivare att han blev förvånad över Grahams översvallande stil efter den hårda kamp de utkämpade under valkampanjen.

Expresidentens tidigare medarbetare i Vita huset säger att Graham alltid försökte få en tid med Trump på golfbanan, uppger Washington Post. Flera av dem säger att han gillar stjärnglansen kring Donald Trump.

Efter stormningen av Kapitolium gjorde han samma vändning igen – efter att hela vägen ha stöttat Donald Trump i attackerna mot valresultatet.

Timmar efter kravallerna i kongressen stod han i kammaren och sa ”räkna bort mig” och menade att det var sorgligt att hans politiska resa med Donald Trump skulle sluta på ett sådant sätt.

I en intervju två dagar senare uppgav Graham att han aldrig skämts så mycket för USA tidigare och att han var frustrerad över Trumps sätt att hantera stormningen.

– Presidenten måste förstå att hans handlingar var problemet, inte lösningen, sa han i en intervju.

Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Ute på en golfrunda.

Vände igen efter flygplatstumult

Strax senare blev han utbuad av Trumps anhängare som skrek ”förrädare” efter honom på flygplatsen i Washington. Opinionsundersökningar visade också att de flesta republikanska väljare fortsatt står bakom den dåvarande presidenten. Då svängde allt igen.

Nu är Lindsey Graham hundra procent bakom Donald Trump. Han följde med honom på en resa till Texas, gav råd inför riksrätten och har hyllat expresidenten på Fox News en mängd gånger de senaste veckorna.

Han sa nyligen att Donald Trump skulle vinna den republikanska nomineringen om han ställde upp i nästa val.

– Jag vet inte vad han vill göra. Eftersom han stått för konservativ framgång och folk uppskattar hans vinnarskalle kommer han dominera partiet i år framåt. Som jag ser det finns det ingen chans att vi kan uppnå våra mål utan Trump, sa Lindsey Graham.

Därmed går han rakt emot Mitch McConnell, Republikanernas ledare i senaten, som kallade Trump för ”moraliskt och praktiskt ansvarig” för stormningen av Kapitolium och inte vill ha något med expresidenten att göra.

Högt uppsatta republikaner som känner bägge män uppger för Washington Post att Lindsey Graham försöker förbli en viktig person och tycker om att omge sig med människor i maktställning.

Matt Moore, en politisk konsult i South Carolina som jobbade med Lindsey Grahams återvalskampanj 2020, säger att svaret på gåtan är enkel, uppger Washington Post:

Han vill vara allierad med partiets populäraste person.

– Han vill hellre sitta med vid bordet än att inte göra det, säger Moore till tidningen.

En som har skakat på huvudet åt Lindsey Grahams alla vändningar är Joe Biden. Under Bidens tid i senaten som ledamot från Delaware blev de, trots att de representerar olika partier, nära vänner.

En gåta för Biden

I en filmad intervju från 2015 blev Graham tårögd när han pratade om Biden och kallade honom för ”den trevligaste person han någonsin träffat inom politiken” och ”den finaste person Gud någonsin skapat”.

Men efter valet ville han inte erkänna Joe Biden som tillträdande president – och de har inte talats vid sedan han svors in.

Joe Biden ska, enligt en källa till Washington Post, vara ”chockad” över Grahams uttalanden och frågat ”Vad har hänt med Lindsey?”.

Nu på plats i Mar-a-Lago ska Lindsey Graham och Donald Trump tala framtid inför expresidentens väntade comeback på den konservativa konferensen CPAC nästa helg. Graham har sagt att han vill prata med Trump hur han kan hjälpa till att göra Republikanerna till vinnare genom att nå större väljargrupper.

– Jag gillar vart vi är på väg. Vi är på väg att bli arbetarklasspartiet och hans populism hjälper oss. Vi måste bara få tillbaka förortskvinnorna, säger han.

Publicerad: