Efter strulet – SJ ställer in fler avgångar

TT

Publicerad 2023-12-19

SJ ställer in flera tågavgångar i veckan. Arkivbild

SJ ställer in flera tågavgångar i veckan. Orsaken är fordonsbrist till följd av förra veckans hjulskada.

– Vi tog in flera tåg med samma hjultyp för undersökningar vilket gjort att vi har byggt upp en kö under helgen på våra verkstäder och depåer vilket har bidragit till en fordonsbrist hos oss vad gäller X2000-tågen, säger Marcus Fleetwood som är presskommunikatör på SJ.

Resenärerna fick beskedet i ett sms på tisdagen. De inställda avgångarna gäller flera avgångar fram till den 22 december.

– För att minimera risken för att behöva ställa in avgångar med kort varsel inför julhelgen har vi fattat beslut att ställa in åtta avgångar på fyra olika sträckor, säger Fleetwood.

De berörda sträckorna är Stockholm-Malmö, Stockholm-Göteborg, Göteborg-Malmö och Stockholm-Västerås.

– Det är en avgång per sträcka och riktning på hela dagen, så det är väldigt lite i sammanhanget, understryker SJ:s presschef Tobbe Lundell.

Även förra veckan tvingades SJ med kort varsel ställa in ett stort antal avgångar med X2000 med omedelbar verkan. På måndagen kom dock beskedet att de X2000-tåg som stoppats av säkerhetsskäl har fått grönt ljus att återgå i trafik.

– Då sade vi att tågen kommer att gå i stort sett enligt plan och det här är avvikelsen. Det är åtta tåg av flera hundra som vi inte kommer att köra, säger Marcus Fleetwood.

Enligt SJ:s trafikkommunikation finns det fortfarande platser kvar på omkringliggande avgångar som den som fått sitt tåg inställt kan boka om till.

Följ ämnen i artikeln