Märta Stenevi avgår som språkrör

TT

Publicerad 2024-02-09

Språkröret Märta Stenevi (MP). Arkivbild

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår.

”Ni förtjänar det bästa. Och det är inte jag just nu”, skriver hon till MP:s medlemmar.

Märta Stenevi har varit sjukskriven sedan mitten av januari. Hon har själv beskrivit hösten som tuff, med mycket som hände samtidigt. Dels i familjen, dels med interna strider inför partiets kongress, då Daniel Helldén valdes till hennes språkrörskollega.

På fredagen meddelade Stenevi partiet att hon kommer att avgå.

– Jag har ställt upp för att jag har trott att jag har kunnat göra jobbet bäst, men nu tror jag inte det, säger hon till Aftonbladet.

– Det är ett väldigt svårt beslut. Jag ställde upp till omval, fick nytt förtroende från kongressen, men jag tror inte att jag kan vara mitt bästa jag just nu och jag vet inte riktigt hur lång tid det tar att komma tillbaka.

”Respekt för beslutet”

– Jag har den största respekt för hennes beslut, säger partisekreterare Katrin Wissing till TT.

Språkrörskollegan Daniel Helldén skriver på Instagram att han hoppas att hon nu får hjälp att må bra igen:

”Jag har respekt för hennes beslut, men jag tycker personligen att det är väldigt tråkigt. Jag har tyckt mycket om att jobba tillsammans med Märta”.

Inför partiets kongress i november förekom dock flitigt uppgifter i media om att Stenevi och Helldén inte drog jämnt och hade olika syn på partiets framtida inriktning.

Samtidigt fick valberedningen ett mejl med uppgifter om att arbetsmiljön på Miljöpartiets kansli var ”ohållbar”, och där Stenevi pekades ut som problemet. En extern arbetsmiljöutredning tillsattes och den är nu klar.

Katrin Wissing säger till Expressen att Märta Stenevi har fått ta del av innehållet.

Partisekreteraren vill dock inte kommentera utredningen. Det är en intern angelägenhet.

– Det är ett internt dokument som partistyrelsen kommer att ta emot och hantera, säger hon till TT.

Skälet till att Stenevi nu väljer att avgå är hälsoskäl, inget annat, framhåller Wissing.

Nytt språkrör

I november höll partiet ett mycket jämnt språkrörsval, där Daniel Helldén med bara en rösts marginal valdes till nytt manligt språkrör.

Han har även fått ta över Stenevis arbetsuppgifter under hennes frånvaro, och det kommer han att fortsätta med framöver.

För att välja ett nytt kvinnligt språkrör måste partiet kalla in en extrakongress, men än så länge är nyheten så färsk att partiet inte har hunnit planera när eller hur processen kommer att se ut.

Även om Märta Stenevi inte längre vill vara språkrör så stänger hon inte dörren helt till att fortsätta med politik.

”Kanske är jag inte färdig med politiken. Vi får se. Men det här är rätt beslut nu, även om det är svårt”, skriver Stenevi.