Misstänks för mordet på Pontus, 32 – gömde sig under sängen i barrikaderad husvagn

”En ren jäkla olyckshändelse”

Publicerad 2023-10-27

En man i 30-årsåldern misstänks ha mördat Pontus Klar, 32.

Han nekar till brott och menar att det uppstått en olyckshändelse.

När polisen grep mannen gömde han sig i en barrikaderad husvagn.

I juni i år hittades 32-årige Pontus Klar svårt stickskadad på vägen utanför sitt hus vid Hamrångefjärden i Gävle kommun.

Flera personer blev vittnen till händelsen och försökte desperat att hålla Pontus vid liv i väntan på ambulanspersonalen.

Trots det dog Pontus av sina skador på sjukhuset.

Mördade Pontus Klar älskade friluftsliv och fiske.

Samma dag greps en man i 30-årsåldern misstänkt för mordet. I samband med en husrannsakan på den misstänktes tomt upptäcks en husvagn som var barrikaderad från insidan.

I polisens förundersökning framkommer att det rörde sig om en anordning som behövts kapas, samt en golfklubba.

”Vi tvingas att bryta oss in i husvagnen genom att forcera dörren”, beskriver poliserna händelseförloppet på plats.

Pontus hittades svårt stickskadad på vägen utanför sitt hus.

Nekar till brott

I husvagnen fanns förutom en mängd bråte även en säng, täckt av en presenning. Under sängen såg polisen hur en person låg gömd – iklädd endast badbyxor och strumpor.

”Min uppfattning är att personen är livlös, han svarar inte på tilltal och reagerar först när kollegan puttar till honom”.

Den misstänkte gärningsmannen hittades i en barrikaderad husvagn, endast klädd i badbyxor och strumpor.

Den misstänkte mannen har genomgående nekat till brott.

”Ingen kommentar” var genomgående hans svar på utredarnas frågor i det inledande skedet. Men i senare förhör framkommer uppgifter som den misstänkte yttrat för en kriminalvårdare på häktet.

Han medger då att han ska ha befunnit sig på brottsplatsen vid tidpunkten och förklarar händelseförloppet följande:

”Han (Pontus red. anm) kom ut med en kniv i handen och sprang emot mig och så börja vi brottas och så fick han en kniv i magen och då fick jag panik och drog ur kniven och stack därifrån”.

”En ren jäkla olyckshändelse”

Vidare konstaterar den misstänkte 30-åringen att allt rör sig om en olyckshändelse och att han inte hade för avsikt att döda.

”En ren jäkla olyckshändelse”, säger han i förhör.

Att hans fingeravtryck återfinns på mordvapnet förklarar han genom att han drog ut kniven strax efter att Pontus fått den i magen.

På frågan varför den misstänkte befann sig i Pontus hus svarar han att han hade nyckel dit som han fått av Pontus och att han skulle hämta sina kläder.

Han medger även att han vid tillfället var påverkad, och att han lämnade huset på en sparkcykel. Den och kniven gömde han sedan.

Den misstänkte beskriver i förhör hur han upplever hela situationen som overklig, och att han själv var ”ganska ordentligt chockad”.

Strax efter berättar han vad som hänt för några vänner, däribland ett telefonsamtal där han sagt ”det har gått åt helvete” och ”jag högg han”. Därefter går den misstänkte ut till husvagnen och somnar.

”Det var först när polisen kom som jag fattade att det var verkligt. Jag trodde bara det var en dröm, men ja”.

Skickat bilder på saker

När den misstänkte mannen förstår vad som hänt beskriver han det som ”fruktansvärt”.

Motivet till mordet tros vara att den misstänkte 30-åringen planerat att göra inbrott hos Pontus och stjäla ägodelar för att sälja vidare.

Något som kammaråklagare Therese Stensson tidigare uppgett för Aftonbladet.

– Vad han gjort där återstår att se. Men mycket talar för att det kan ha med en omfattande inbrottsstöld att göra eftersom Pontus hade varit borta i flera dagar.

Motivet styrks även av att den misstänkte mannen dagarna före mordet haft kontakt med olika personer som han skickat bilder till.

”Vi tror att det är bilder på saker som du vill kränga till de här personerna och du säger också att du har gjort fetaste bax och behöver hjälp”, förklarar förhörsledaren under ett av förhören.

Den misstänkte 30-åringen säger sig inte ha något minne av detta.

Motivet till mordet tros vara att den misstänkte 30-åringen planerat att göra inbrott hos Pontus.

Skulle avtjäna tidigare straff

Pontus pappa har tidigare bekräftar för Aftonbladet att ”verktyg och maskiner för säkert 50 000 kronor hade försvunnit” och att en dörr till huset var uppbruten.

Den misstänkte 30-åringen är känd av polisen sedan tidigare och har dömts för flera brott. I samband med att han greps misstänkt för mordet på Pontus skulle han även börja avtjäna ett nio månaders fängelsestraff för grov stöld, olovlig körning, brott mot lagen om förbud mot knivar och andra farliga föremål.

Han står även åtalad för brott så sent som i januari i år, bland annat för stöld av fortskaffningsmedel, egenmäktigt förfarande och ringa narkotikabrott.

Pontus stickskadades på vägen utanför sitt hus i Gävle.

Följ ämnen i artikeln