Strömmer om nyårsmord: Viktigt vi inte avtrubbas

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2023-01-03

En ung man sköts ihjäl utanför McDonalds i Vällingby centrum på nyårsafton. Mordplatsen besöktes på tisdagen av justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Jag tror det är oerhört betydelsefullt att vi som samhälle inte avtrubbas, säger han.

Blommor och tända ljus utanför McDonaldsrestaurangen i Vällingby markerar platsen för den senaste i raden av dödsskjutningar i Sverige. Det är ett öppet område där många passerar och flera människor stannar under tisdagen upp för att läsa på en skylt som satts upp av offrets familj, där man bjuder in till deltagande i sorgearbetet.

– Det är naturligtvis ett väldigt tragiskt uttryck för en utveckling som inget anständigt samhälle kan tolerera, säger justitieminister Gunnar Strömmer om skjutningen till TT när han besöker platsen på tisdagen.

Mordet på årets sista dag blev det 63:e skjutvapenmordet för 2022 i Sverige. Ytterligare en ung man och en tonårspojke skadades vid skottlossningen och flera kulor gick genom restaurangens fönster.

Sverige sticker ut

Gunnar Strömmer jämför den svenska statistiken med de nordiska grannarnas, där Danmark och Norge endast hade fyra dödsskjutningar under 2022 och Finland bara två.

– Det här är en extrem situation som i förlängningen hotar det fria och öppna samhället.

– Det går inte heller att undgå att notera att dödsskjutningen har skett mitt i vårt öppna samhälle, vid ett centrum utanför McDonalds. Det är också en stark symbol för hur djupt in i samhället den här brottsligheten har trängt in, fortsätter han.

TT: Vad säger du till människor som bor i områden där sådant här händer, ska man vara orolig?

– Jag tycker det är oerhört viktigt att människor som drabbas av våldet, direkt eller indirekt, ska veta att staten kommer inte att svika. Det är en grundläggande uppgift i varje anständigt samhälle att värna medborgarnas trygghet och rätt att röra sig fritt i samhället.

TT: Men tycker du det finns anledning att vara rädd?

– Jag tycker att de frågorna måste hanteras lokalt och man måste ställa dem till de lokala myndigheterna som hanterar frågorna.

Ingen gripen

Johan Olsson, lokalpolisområdeschef i Vällingby som också är på plats vid mordplatsen och som under dagen har gett Strömmer den senaste lägesbilden, tycker att man som boende har anledning att känna oro när våldet slår till på det här sättet.

– Ja naturligtvis. Det är klart man måste känna oro när sådana här våldsdåd sker på offentliga platser. Samtidigt jobbar vi hårt med att försöka öka tryggheten. Vi har väldigt mycket resurser i lokalsamhället nu och känner man oro eller har man sett något så kom fram och prata med oss.

Ingen person har gripits för mordet. Natten till den 2 januari inträffade även en explosion i en trappuppgång i närliggande Grimsta. Ingen person skadades då.

TT: Är bedömningen att det rör sig om en lokal konflikt eller har det förgreningar till regionen i stort?

– Det går inte att blunda för att Vällingby är en del av region Stockholm, och nätverksproblematiken är regional. Sedan har vi över tid haft en problematik i Vällingby som vi jobbar väldigt hårt med. Men vi jobbar brett och låser oss inte vid några teorier.