Gruvstriden i Kallak i domstol i morgon

Uppdaterad 2023-09-19 | Publicerad 2023-09-18

I morgon fortsätter gruvstriden i Kallak – men i Stockholm.

Då tar Högsta förvaltningsdomstolen upp den rättsliga prövning som samebyarna lämnat in mot regeringens ja till en gruva.

– Kan man sin historia är man väl medveten om vad tvångsförflyttningar är, och vilka spår det satt i oss, sa den samiska sångerskan och aktivisten Maxida Märak på en pressträff inför förhandlingen.

Det är bland annat två samebyar, Jåhkågasska och Sirges, som begärt prövning efter att regeringen i mars 2022 sa ja till att gruvbolaget Beowulf Mining får genomföra en bearbetningskoncession (ensamrätt att utvinna mineral) vid bergområdet Kallak (på samiska Gallók) efter att järnmalm upptäckts där.

Området är klassat som så kallat riksintresse både för samebyars rennäring, men också för mineralnäring.

Konflikten om en eventuell gruva på platsen har pågått i många år och står – mycket förenklat – mellan rennäringen och miljörörelsen på ena sidan och gruvnäringen på andra sidan.

Prövningen handlar om ifall regeringsbeslutet är lagligt eller ej.

Hävdar jäv

Byarnas advokater hävdar bland annat att den förre näringsministern, socialdemokraten Karl-Petter Thorwaldsson, var jävig när beslutet togs, eftersom han sagt att Socialdemokraterna ”älskar gruvor”. Ett uttalande han också kritiserades för av riksdagens konstitutionsutskott.

– Han har också själv uttryckligen sagt att han är partisk inför gruvbeslut, sa advokaten Camilla Wiklund vid en presskonferens inför förhandlingen, och visade upp ett inslag från Sveriges Radio där Thorwaldsson citeras.

Hon pekade på att ansvariga myndigheter lokalt – bland annat länsstyrelsen i Norrbotten – skjutit ned frågan om en gruva ska byggas i Kallak – och hävdade att regeringen därefter tagit ett opartiskt och politiskt beslut.

Maxida Märak.

”En strategi”

– Det normala hade varit att det här hade prövats i domstol från början till slut. Här har man valt att göra det till politiska beslut. Det är en strategi bakom det, sa hon bland annat.

Att regeringen i dag styrs av andra partier än 2022, och att näringsministern heter Ebba Busch (KD) spelar ingen roll, enligt Camilla Wiklund.

– En månad efter att hon tillträdde poserade hon med en ballong där det stod: ”jag älskar också gruvor”.

En av de som deltog på pressträffen var sångerskan Maxida Märak, som själv är same från Jokkmokk. Hon var märkbart rörd när hon pratade om rennäringen – som enligt henne är mycket mer än bara ett jobb.

– Det är en livsstil, sa hon.

Här  kommer gruvan att ligga

”Ytterst förnedrande”

Maxida Märak tog i sitt anförande upp tvångsförflyttningen av samer under 1900-talets första decennier och frågade retoriskt:

– Vilka blir tvungna att flytta på sig nu? Kan man sin historia är man väl medveten om vad tvångsförflyttningar är, och vilka spår det satt i oss. Det finns familjer som än i dag inte kan se varandra i ögonen.

När regeringen tog beslutet om att säga ja till bearbetningskoncession 2022 lade man också till 12 unika villkor för att de berörda samebyarna skulle hållas skadeslösa. Ett av dem är att renskötare kan bli ekonomiskt kompenserade vid ett gruvbygge. Det gav Maxida Märak inte mycket för.

– Att ens förutsätta att vi skulle vara så själlösa att vi byter ut våra djur mot pengar, det är ytterst förnedrande. Det är ett dumförklarande av ett helt folk.

Samebyarna vill nu att justitieråden i Högsta förvaltningsdomstolen ska riva upp regeringens beslut.

– Vi hoppas nu på rättvisa, sa Maxida Märak.

Förhandlingarna pågår i två dagar.