Nima, 5, dog i hissolyckan i Göteborg

Nu kämpar mamma Frida för att ändra lagen: ”Vill se ett förbud”

Publicerad 2023-07-30

Två månader har gått sedan Frida Dahlin förlorade sin son Nima i den tragiska hissolyckan i Göteborg.

Nu kämpar hon för att ändra lagen – så att det som hände Nima inte ska kunna drabba fler barn.

– Nima var bara fantastisk. Fantastisk och glad, säger Frida Dahlin.

Katastrofen inträffade en helt vanlig onsdagsmorgon i maj. Frida Dahlin och hennes femåriga son Nima skulle först till förskolan och sedan till tandläkaren. Men på väg dit fastnade Nima i hissen i flerfamiljshuset i centrala Göteborg.

Under räddningsinsatsen föll han fem våningar ned i hisschaktet. Nima vårdades på Sahlgrenska sjukhuset, men hans liv gick inte att rädda. För mamma Frida började en omskakande sorgeperiod.

– Det har varit som en berg-och-dal-bana konstant. Det går från dag till dag, morgon till kväll, det har varit fruktansvärt tufft, säger hon.

Frida Dahlin förlorade sin son Nima i den tragiska hissolyckan i Göteborg. Nu kämpar hon för att ändra lagen – så att det som hände Nima inte ska kunna drabba fler barn.

Hur mår du i dag?

– Jag är fortfarande i chock. Jag tror på något sätt att kroppen och våra mammafunktioner stänger av mycket för att kunna överleva. Och sedan blir det som ett vattenfall. Sorgen har så många delar, det är ilska, skratt, tårar, frustration, trötthet. Ser jag andra barn är mitt barn där. Vart jag än befinner mig är det över mig överallt.

”En hiss ska vara säker”

Medan Nima vårdades på sjukhuset blev olyckan i Göteborg en nyhet över hela landet. Frida Dahlin förstod inte omfattningen av uppmärksamheten förrän efteråt.

– Jag hade varit i en sjukhusbubbla. Men när jag kom ut därifrån var det människor både från resten av Sverige och andra länder som hade hört av sig och visat stöttning. Jag är jätteberörd av det, säger hon.

Femårige Nima föll han fem våningar ned i hisschaktet. Han dog av sina skador.

Efter Nimas död har Frida samlat stöd från omgivningen. Hon har ett stort nätverk av familj och vänner, och har dessutom varit i kontinuerlig kontakt med föreningen Vi som förlorat barn.

– Det finns stöttning att få, i samhället via föreningar och genom familjeband, och där räknar jag in mina bästa vänner och många nära och kära som vi kallar familj. Vi är många och många försöker göra mycket.

Veckorna efter tragedin beskriver hon som närmast omöjliga att ta in. Samtidigt behövde Frida Dahlin tillsammans med vänner och familj prata med myndigheter, ordna en flytt – och organisera Nimas begravning, som hölls i Domkyrkan i Göteborg den 7 juli.

Parallellt med sorgearbetet har Frida Dahlin börjat jobba för en lagändring, som hon kallar ”Lex Nima”. Hon vill se ett totalförbud mot den sorts hiss som Nima förolyckades i. Hissförbundet har tidigare uppgett att Sverige har Europas äldsta hissbestånd, och Frida Dahlin tycker att situationen är ”anmärkningsvärd”.

– Sverige satsar på infrastruktur och säkerhet men någonstans har hissar inte följt med i utvecklingen. En hiss ska vara säker, inte bara uppfylla maskinella krav.

Efter olyckan sa bostadsminister Andreas Carlsson (KD) till P4 Göteborg att regeringen ”jobbar med frågan i högt tempo”.

– Jag förstår att förändring tar tid. Samtidigt hade jag velat se ett förbud mot såna här hissar redan i dag. Jag har förlorat mitt barn, min Nima, i en hiss i vår trappuppgång. En sån här förödande olycka får inte hända.

Har du någonsin tänkt att det skulle finnas några risker med hissen i ert hus?

– Aldrig. Hade jag misstänkt att den kunde vara farlig hade vi aldrig vistats nära den eller åkt med den. Jag hade nog inte ens valt att bo där. Det fanns inte en tanke hos mig, att den kunde vara en dödsfälla, säger Frida Dahlin.

”Nima var bara fantastisk”

Hyresvärden som äger fastigheten där Nima och Frida bodde har sagt till Göteborgs-Posten att samtliga hissar av den modell som fanns i Nimas och Fridas hus ska bytas ut. Hissen hade installerats 1939, och en granne som Aftonbladet pratade med kort efter olyckan krävde en lagändring redan då.

Hur det exakt gick till när Nima dog är ännu inte klarlagt, och räddningsinsatsen utreds av polis.

– Utredningen pågår, det finns inget mer att säga om den, säger Frida Dahlin.

Frida pratar gärna om sin son, Nima. Den femåriga pojken som älskade att bada, lära sig språk och räkna stenar.

– Det är en liten individ som är hela ens värld. Jag har alltid pratat om Nima. Vem Nima är, hur vår vardag ser ut, hur veckorna och helgen ska bli. Nima... ah gud, det tar liksom aldrig slut.

”En sån här förödande olycka får inte hända”, säger Frida Dahlin.

Under 2022 fick Nima en autismdiagnos. Hans mamma säger att det gjorde att hon blev väldigt noggrann med att ta en sak i taget med honom.

– Jag har fått tänka att vi har en annorlunda vardagsgrej. Men det är klart att det är främmande, det finns en okunskap om autism i samhället. Så jag har fått vara hans tal, och förklara för andra barn när de till exempel frågat varför Nima inte pratar så mycket.

På telefonen visar mamma Frida bilder och videor på sin son Nima. Han ler, skrattar, experimenterar och sjunger.

– Han har lärt mig otroligt mycket, han var, är, otroligt smart. Han var alltid glad, han var aldrig kinkig. Nima var bara fantastisk. Fantastisk och glad, säger Frida Dahlin.

Följ ämnen i artikeln