Sverige skickar stridsbåtar till Ukraina

Peter Wallberg/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-02-20

Regeringen lägger fram det största militära stödpaketet till Ukraina hittills, värt 7,1 miljarder.

Där ingår stridsbåt 90, artillerigranater och luftvärn.

Regeringen ser paketet, som kommer strax före årsdagen av krigsutbrottet, som en viktig signal till omvärlden om att Sverige fortsatt kommer att stödja Ukraina.

– Skulle Ryssland vinna detta fruktansvärda krig, får Sverige väsentligt större säkerhetsproblem än i dag, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Den största enskilda delen i det 15:e stödpaketet är artilleriammunition värt två miljarder kronor. Något som Ukraina har stor brist på.

Ammunitionen ska tillverkas med komponenter från Danmark och Finland.

Ukraina får också fler Robot 70, ett luftvärnssystem som redan används i Ukraina, och dessutom fler granatgevär och pansarvärnsrobotar.

Trycka tillbaka

Materiel som Sverige inte tidigare skickat till Ukraina är tio stridsbåt 90 och 20 gruppbåtar. Sverige ingår i en internationell koalition för att stärka Ukrainas förmåga att trycka tillbaka den ryska flottan i Svarta havet. Jonson uppger att Ukraina efterfrågat stridsbåtar eftersom de håller på att bygga upp ett marininfanteri.

De svenska båtarna är till för att försvara kuster, men kan också användas på ukrainska floder.

I paketet ingår även ”undervattensvapen”. Vad det är är hemligt, men det kan till exempel handla om torpeder eller minor.

Regeringen meddelar också att 400 miljoner kronor av stödet ska finansiera flera olika utbildningssatsningar tillsammans med Nederländerna och Storbritannien för 18 200 ukrainska soldater och sjömän.

Sverige har nu gett militärt stöd motsvarande 30 miljarder kronor och tillhör de tio största givarländerna. Regeringen har lovat att stödja Ukraina så länge det krävs, men det blir allt svårare att hitta krigsmaterial i förråden som Försvarsmakten kan avvara.

Regeringen har dock öppnat för att ge Gripenplan till Ukraina, när Sverige blivit fullvärdig medlem i Nato.

Ny materiel

Framtida stödpaket väntas alltmer att handla om upphandling av ny krigsmateriel till Ukraina och om utbildningsinsatser.

– Detta är ett steg i den riktningen. Det är helt naturligt. Det är inte obegränsat vad vår egen krigsorganisation kan avvara, säger Jonson.

– Då ska vi använda den starka försvarsindustrin vi har i Sverige för att stötta Ukraina.

I tisdagens stödpaket ingår en miljard kronor för att beställa nya stridsfordon 90 till Ukraina. De ingår i en beställning Sverige gör för att ersätta de 50 stridsfordon 90 som redan levererats till Ukraina. De väntas levereras 2026.