Personal åtalas efter 5-årige John Walters död

Publicerad 2022-08-31

Femårige John Walter försvann från sitt HVB-hem.

Timmar senare hittades han död i en älv.

Nu åtalas två personer ur personalen för vållande till annans död genom oaktsamhet.

I dag meddelat att personalen på HVB-hemmet i Hagfors där femårige John Walter bodde ska åtalas. Två personer som var anställda vid då femåringen försvann åtalas för vållande till annans död genom oaktsamhet.

– Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Informationen fanns både i en pärm, veckoblad och ett datasystem. Det fanns även möjlighet att ringa in personal från ett annat boende beläget bara ett par hundra meter därifrån, säger kammaråklagare Stefan Wessberg i ett pressmeddelande.

John Walter försvann en tidig morgon i juni 2021 och hittades några timmar senare död i en närliggande älv. De nu åtalade arbetade natt på boendet då John Walter försvann.

– Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov. Därför väcker jag åtal för vållande till annans död, säger Stefan Wessberg.

Dagtid hade de åtta barnen på boendet minst en personal per barn men nattetid var bara två anställda på plats, enligt åklagaren.

Följ ämnen i artikeln