73-åring döms till 16 års fängelse för mäklarmord

Publicerad 2023-05-09

Mannen greps drygt 20 timmar efter mordet. Han satt då i bilen som han bott i under långa perioder efter husförsäljningen.

73-åringen ångrade att han sålde sitt hus.

Exakt fem år efter han skrivit under kontraktet sköt han ihjäl mäklaren med sitt jaktvapen.

Nu döms han till 16 års fängelse för mord.

Före husförsäljningen var 73-åringen en välfungerande medborgare, enligt åklagare Emma Berge.

Men när hans hus såldes den 22 november 2017 ångrade han sig kort därpå. Han ansåg att det var mäklarens fel att han inte hade kvar sin fastighet.

Exakt fem år senare på dagen gick den 73-åriga mannen hem till mäklaren, ringde på dörren och sköt ihjäl honom.

– Jag fick bara för mig att jag måste göra det här. Jag måste lämna en hämnd för jag har blivit så retad för detta. Detta har gått och retat mig, jag har gått och burit detta, har han sagt i förhör.

Mannen kunde gripas ett knappt dygn efter mordet, och han erkände redan i första förhöret.

– Det är en fruktansvärd händelse. Det är ett mord på en helt oförberedd person, i ett vanligt villakvarter. Anhöriga drabbas, grannar drabbas, det är så främmande, säger Emma Berge som är åklagare.

Tingsrätten: Kan inte vara en slump

73-åringen har själv hävdat att tidpunkten för brottet, alltså på pricken fem år efter husförsäljningen, var en slump. Men tingsrätten hävdar att sannolikheten för det är så pass låg att man kan bortse från detta. Mordet var alltså inte stundens ingivelse, utan hade snarare förelagts av noga planering.

I dag föll domen i Växjö tingsrätt. Han får 16 års fängelse i straff. Emma Berge tyckte domens utfall var ganska väntat.

– Man konstaterar att straffvärdet är livstid, men att det finns en del omständigheter som hans ålder, psykisk ohälsa och att han har medverkat och lämnat uppgifter i utredningen. Det gör att man landar på 16 år.

Hon kan inte i dag säga om hon ska överklaga eller inte.