Blyfragment avgörande för att fastställa Maruas dödsorsak

Första rättegångsdagen i fallet Marua Ajouz

Uppdaterad 2023-08-04 | Publicerad 2023-08-02

Fragment av bly blev avgörande för att kunna fastställa Marua Ajouz dödsorsak.

Hennes ex-pojkvän står inför rätta misstänkt för att ha dödat henne.

Åklagaren lyfter nu fram ett nytt nyckelvittne för att lösa det 20 år gamla styckmordet.

– Han sa att han hade skjutit henne i huvudet, säger vittnet i förhör.

Efter över 20 år har polisens förundersökning lett till åtal och nu rättegång.

Under onsdagen ställdes den 42-åriga mannen inför rätta i sal 13 i Malmö tingsrätt. Han misstänks ha mördat sin ex-flickvän, 18-åriga Marua Ajouz.

Han satt bredvid sin advokat, med ryggen mot åhörarplats och armbågarna på bordet. Var iklädd svart t-shirt och svarta mjukisbyxor.

Den misstänkte ex-pojkvännen hemma i sin lägenhet.

I ett separat rum intill satt Marua Ajouz pappa och bror och lyssnade när åklagaren Tomas Olvmyr presenterade sin sakframställan.

I 20 år har mordgatan varit olöst – men snart kan den kanske komma till en lösning.

Enligt åklagaren kan utredningen nu bevisa att pojkvännen sköt Marua i sin lägenhet med ett salongsgevär. I stället för att larma sjukvården kvävde han henne med en strumpa och lät henne dö.

Mordet på Marua Ajouz har varit olöst i 20 år.

La till försvarsadvokat i kontaktlista

Tomas Olvmyr inledde med att presentera vad som ledde till genombrottet och att ex-pojkvännen kunde gripas och senare häktas efter så många år.

Bland annat har flera viktiga förhör varit av stor betydelse.

Det gjorde att polisen kunde använda sig av hemliga tvångsmedel mot ex-pojkvännen under våren och hösten 2022 – först 20 år efter att utredningen startade.

– Man kommer hålla förhör med personer i NN:s närhet och han kommer att gripas den 6 december och häktas därefter. Husrannsakningar görs i hans hem och på hans arbetsplats, säger Tomas Olvmyr under rättegången.

Ex-pojkvännen har tidigare sagt att han inte har någon minnesbild.

– Polis och åklagare menar att detta motsägs då han under alla årens lopp visat intresse för personerna som umgicks i hans umgänge och följt mordutredningen, säger åklagaren.

Maruas kroppsdelar hittades i Nordanå 2017. Samma dag som det blev offentligt lade ex-pojkvännen till en försvarsadvokat i sin kontaktlista.

2017 hittade en grävmaskinist på ett bygge i Nordanå i Staffanstorp ett Maruas huvud.

Blyfragment blev avgörande

Först hittades skallen. Och senare övriga kroppsdelar. Då togs beslut att leta efter blyfragment från en kula.

Den undersökningen visade på förekomsten av bly vilket blev en viktig pusselbit. I ett utlåtande framgår det att en skada på den tredje halskotan har orsakats av en kula från ett vapen och att vapnet innehållit bly och koppar.

Att just bly hittades blev avgörande för att kunna fastställa Marua Ajouz dödsorsak.

– Det har helt konkret betytt att vi nu kan påstå hur Marua kom att dö. Att hon skjutits och att hon är skjuten bakifrån på ett sätt som överensstämmer med de vittnesmål som pratar om just detta, säger Bo Lundqvist, chef för polisens Kalla Fall-grupp i Malmö.

Polisen riktade tidigt misstankar mot ex-pojkvännen. Men på grund av bristen på bevis har man inte kunnat komma framåt i utredningen.

– Den misstanken som har funnits mot den nu åtalade har hela tiden funnits där. Den har bevismässigt inte minskat, säger Bo Lundqvist.

Telefonen kopplade upp

Åklagaren har gått igenom telefonanalyser från den 20 december.

Maruas telefon ska ha kopplats upp vid en mast som täcker ex-pojkvännens bostad.

Marua hade då kommit hem till ex-pojkvännen där även en vän till honom var.

Åklagaren Tomas Olvmyr under rättegången:

– Utredningen visar att gärningen äger rum någon gång mellan klockan 20.20 och 22.27 och att det händer i NN:s lägenhet. Hon kommer skjutas i halsen bakifrån av NN. Sannerligen dör hon inte direkt av skottet utan av sin skada.

”Jag sköt henne”

I flera år har fallet legat hos polisens Kalla Fall-grupp. Tack vare ny och viktig bevisning kunde åklagaren väcka åtal i juli.

En del av den viktigaste bevisningen är förhör med vittnen, särskilt ett nyckelvittne som nu trätt fram – 20 år senare.

Mannen umgicks i samma kretsar som ex-pojkvännen kring brottstillfället 2002.

Vittnet berättar i förhör att ex-pojkvännen sagt till honom att han ska ha skjutit Marua i huvudet och därefter styckat kroppen.

– Han sa det med en sån konstig röst, skrattade. ”Jajaja, jag sköt henne, med den här 22:an”. Han hade ett sånt salongsgevär som han hade kapat, säger han.

Vittnet berättar också:

– Han trodde att den var oladdad, men den var laddad. Så han hade träffat henne i huvudet och hon andades fortfarande. Tog in henne på toaletten och stoppade en strumpa i munnen på henne.

När ex-pojkvännen konfronteras med det nya vittnets uppgifter svarade han i förhör:

– Skitsnack. Jag är oskyldig. Det här är skitsnack. Rent jävla skitsnack är det bara.

Kvinna larmade

Åklagaren har även lyft fram ett gammalt förhör med en bekant till Marua.

Vittnet är samma kvinna som anmälde Marua försvunnen. Enligt utredningen finns det mycket som tyder på att kvinnan kan ha vetat om vad som hänt.

Bland annat gav vittnet information om vilka som ska ha styckat kroppen i ex-pojkvännens lägenhet.

Kvinnan har sagt att hon fått höra att ex-pojkvännen av misstag råkat skjuta Marua i handen och sedan skjutit henne i halsen. Enligt kvinnan ska hon ha fått höra att kroppen därefter styckats.

Hon hade även uttryckt oro för att att hennes bil hade använts för att transportera kroppen.

– Hon har i samtal 2004 berättat om vad vad hon har fått till sig. Hur Marua dödades och att hennes bil användes för att transportera kroppsdelar, säger åklagare Tomas Olvmyr.

42-åringen har nekat till brott.

Följ ämnen i artikeln