Kvinna död i olycka på Gröna Lund

Publicerad 2023-06-25

En kvinna i 35-årsåldern har dött i en olycka på Gröna Lund.

Nio personer har skadats, tre av dem är allvarligt skadade.

– Det har hänt något på berg- och dalbanan Jetline. Det är oklart vad som har hänt men flera besökare har ramlat ur, säger Moa Hummelgård, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

En olycka har inträffat på berg- och dalbanan Jetline på Gröna Lund. Nio personer har skadats i samband med olyckan, tre personer uppges vara allvarligt skadade och tre barn har förts till Astrid Lindgrens barnsjukhus.

En kvinna i 35-årsåldern har dött, enligt polisen. Anhöriga är underrättade.

– Det är oklart hur många som är skadade och hur skadeläget är, säger Moa Hummelgård, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Flera personer satt fast i karusellen som stannade i samband med olyckan.

– Vi jobbar med att få ner de som sitter kvar i vagnarna, säger Moa Hummelgård.

Flera personer skadade

Bilder från platsen visar att en vagn på attraktionen Jetline delvis har spårat ur.

Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund, säger att flera personer är skadade.

– Jag har precis kommit på plats och ska få en uppdatering om läget. Parken är utrymd och räddningstjänst är på plats. Nu fokuserar vi på att ta hand om de drabbade och vår personal, säger hon.

Hur har olyckan kunnat inträffa?

– Orsaken till det är något som vi får återkomma till. Alla är hundra procent fokuserade på att hjälpa de drabbade nu, fortsätter hon.

Ambulanshelikopter har landat.

Efter olyckan evakuerades parken av polisen.

– Parken töms och vi pratar med personer som har blivit vittnen till händelsen, det är en del i vårt påbörjade utredningsarbete, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Djurgårdsbron har även spärrats av för att räddningstjänst och ambulans ska kunna få tillgång till platsen.

En ambulanshelikopter har även skickats till platsen.

– Vi har fått information om att det skett en olycka, ambulans men även ambulanshelikopter har larmats, säger Ola Åström, teamledare på SOS Alarm.

Senare meddelar Region Stockholm att de gått upp i stabsläge med anledning av olyckan. Personer som varit med om händelsen på Gröna Lund kan söka stöd genom att ringa 1177 och komma i kontakt med en sjuksköterska genom knappval 8.

– Är du anhörig eller förälder till barn som varit på plats eller känner oro med anledning av det som hänt, tveka inte att lyssna in och prata med ditt barn eller ungdom om händelsen. Alla är olika och reagerar på olika sätt, och det kan komma tankar och reaktioner under kommande veckor, säger Charlotte Therup Svedenlöf, chef för kris- och katastrofpsykologi i Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Vittnen: Hjulen lossnade

Flera vittnen på Gröna Lund har hört av sig till Aftonbladet.

– Vi är på väg ut ur parken nu. Det har stängt alla attraktioner och stänger parken. Det är verkligen obehagligt, säger ett vittne.

Ett annat vittne berättar hur polisen har spärrat delar av parken. Andra beskriver stämningen som ”kaotisk”.

– Vi hörde ambulanshelikoptern över oss innan också, men den verkar ha landat nu, säger vittnet.

Flera vittnen säger att hjulen från en vagn i berg- och dalbanan lossnade.

– Först hörde vi tre, fyra höga smällar. Folk började tokskrika och sedan började folk springa. Man trodde först att det var en skottlossning, säger vittnet Cecilia, och fortsätter:

– Sedan såg vi hur hjulen från vagnen låg på marken. Det var nog det som lät så högt. Det är fruktansvärt, sånt här ska inte kunna hända.

Senare under eftermiddagen meddelade Gröna Lunds ägare Parks and Resorts att Gröna Lund kommer att hålla stängt minst en vecka. Dess övriga nöjesparker Kolmården, Furuvik och Skara sommarland kommer att vara öppna.