Svenska sökhundar skickas till Marocko

TT

Publicerad 2023-09-10

En man tar sig fram genom rasmassorna i al-Haouz i Marocko.

Tre hundar och sex räddningsarbetare från Sverige är på väg till jordskalvsdrabbade Marocko för att leta efter överlevande. Bland dem finns hjältehunden Killian, som räddade 18 människor från rasmassorna i Turkiet tidigare i år.

Svenskarna åker till Marocko på frivillig basis och beslutet fattades snabbt. Teamet bildades tillsammans med den muslimska internationella biståndsorganisationen Hasene efter den lyckade insatsen i Turkiet i februari.

I teamet ingår hundförare, räddningsarbetare och en tolk. Med sig har de hundarna Ina, Killian och Bea.

– De är våra i särklass bästa verktyg. De är utbildade på att specifikt hitta levande människor under rasmassor och när de markerar säger vi till räddningsgruppen, säger brandmannen Klaes-Ola Kolberg, som var i Turkiet tillsammans med Killians förare Kiril Hristov, till Dagens Nyheter.

Killian kan hitta människor ner till sex meters djup. Att det nu är fler hundar tror Klaes-Ola Kolberg blir en stor fördel mot insatsen i Turkiet:

– Killian fick jobba väldigt, väldigt hårt. När vi var klara med ett projekt var det någon som ville ha hjälp med nästa, så han fick inte vila så mycket. Nu är vi flera hundar, så vi kan köra med lite avlösning, säger Kolberg till Göteborgs-Posten.

Över 2 000 människor har hittills bekräftats döda i det kraftiga skalvet i Marocko, och tusentals är skadade.