Mystiskt sjömonster spolades upp på land

Uppdaterad 2016-12-14 | Publicerad 2016-12-13

Ett monster från havets djup har satt skräck i strandbesökare på kusten utanför Auckland i Nya Zeeland.

Men... vad är det för något? undrade Facebookanvändaren Melissa Doubleday.

”Är det någon som vet vad det här är?”, skrev nyzeeländska Melissa Doubleday på Facebook. Hon hade varit på stranden i Muriwai och tagit ett par bilder av den mystiska varelse som spolats upp på land.

Facebookanvändarnas samlade klokskap kom fram till att det är en ovanligt stor koloni av en sorts havstulpaner, som sitter på en stor bit drivved. Det skriver New Zealand Herald.

Och det stämmer delvis, säger marinbiologiprofssorn Lena Kautsky på Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Marinbiologen: ”De äter inte människor”

Lena Kautsky är professor emeritus på Stockholms universitets Östersjöcentrum.

– De kallas långhalsar och är filtrerande kräftdjur, som hör till en grupp som kallas rankfotingar. De lever fästa vid hårda ytor, till exempel klippor och stenar eller flytande föremål i havet.

De vita kalkskalen döljer kransar av tentakler som långhalsarna fångar sin mat med. Men nej, trots det lätt otäcka utseendet ingår inte människor i långhalsarnas föda. Däremot är kräftdjuren en riktig delikatess för oss.

– De smakar som andra kräftdjur, till exempel räkor. När jag var på konferens i Portugal serverades långhalsar på restaurangen, säger Lena Kautsky.

Andra arter av långhalsar finns i Sverige. Men de är bra mycket mindre än de på bilden, som växt upp i Stilla havet.

– Jag har aldrig sett några så stora, eller med så långa delar som de sitter fast i, säger Lena Kautsky.

Marinbiologen Lena Kautsky har aldrig sett så stora långhalsar som på de nyzeeländska bilderna. Men andra arter finns i Sverige. Den här plastbacken flöt i land utanför Strömstad i Bohuslän i somras, säger Lena Kautsky.

Följ ämnen i artikeln