Spåren som utredarna släppt

TT

Publicerad 2020-06-10

Christer Pettersson, åtalades för Palme mordet men friades. Pettersson dog onsdagen den 29 september 2004 i sviterna av en hjärnblödning. Arkivbild.

Av alla spår och misstänkta som utretts under de 34 år som passerat sedan Olof Palme sköts till döds på Sveavägen återstår nu bara en utpekad misstänkt gärningsman – Skandiamannen. Här är de spår som utredarna har lagt ner.

33-åringen:

Den första att anhållas som misstänkt, redan i mars 1986, efter flera tips om att mannen uttryckt hatiska kommentarer om Palme. Släpptes dock tidigt på fri fot. Mördades i USA 1993.

Christer Pettersson:

Hördes av polis ett par månader efter mordet, men anhölls som misstänkt först 1988. Året därpå pekade Lisbeth Palme ut Pettersson, och han dömdes i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet. Pettersson friades dock i november 1989 av Svea hovrätt. I oktober 2001 erkände Christer Pettersson för sin vän Gert Fylking att han mördade Palme, något han senare tog tillbaka och sade att han varken bekräftade eller dementerade. Pettersson avled 2004.

PKK-spåret:

20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, togs till förhör 1987. Detta mot bakgrund av att organisationen, av regeringen förklarad som en terrororganisation, troddes kunna ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen. Inget mer konkret har dock framkommit sedan dess.

Sydafrikaspåret:

Hamnade i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som låg bakom mordet på statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim. Teorin hade stöd av bland andra författaren och journalisten Stieg Larsson. En då 45-årig man som pekats ut som legosoldat och yrkesmördare har inte hörts av polisen, men han nekar till att han skulle ha begått brottet.

Följ ämnen i artikeln