Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

Så ska polisen klara Malmöbornas ”hemester”

Publicerad:
Uppdaterad:
Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild

NYHETER

Hemester och varma sommartemperaturer gör att många söker sig till Västra Hamnen och Scaniabadet.

Även båtlivet har fått sig ett uppsving till följd av pandemin.

– När många människor samlas på en och samma plats finns det risk för att saker och ting kan hända, säger kommunpolisen Tobias Bråhammar, till SVT.

Malmöpolisen hoppas på en lugn sommar. Men det vackra vädret i kombination med att färre reser utomlands kan leda till högre belastning än vanligt. Vid Västra Hamnen och Scaniabadet samlas nu ovanligt många för att umgås och svalka sig.

Enligt Tobias Bråhammar, kommer polisen se till att ha tillräckliga resurser för att upprätthålla ordningen vid badplatserna. Främst är det brott mot enskild person, såsom stölder och enklare våldsbrott, som oroar. Men hittills har det varit lugnt kring baden.

Strandvärdar och tydlig skyltning

Sommaren 2020 har samtidigt båtförsäljningen skjutit i höjden, vilket redan börjat märkas då sjöräddningen fått mer att göra. Förutom motorhaverier och bogserande av segelbåtar finns en allmän oro kring hur rekommendationerna om att hålla avstånd kommer att följas. Strandvärdar och tydlig skyltning om vad som gäller, är två av åtgärderna som nu genomförs vid Malmös stränder.

Hur stor trängseln kommer blir i gästhamnarna bland gamla och nya båtägare återstår fortfarande att se. Normalt står utländska båtar för drygt en tredjedel av gästnätterna. De blir sannolikt färre i år.

– Undvik risker! Hoppa inte i land om det känns osäkert, ta inte det där extra klivet, utmana inte ödet i hårt väder! Vi båtmänniskor ska inte belasta vården i onödan, säger Sweboats vd Mats Eriksson, i en tt-intervju.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE