Donald Trump i blåsväder

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trump hade knappt hunnit landa i London innan han hamnade i det första blåsvädret:

Den brittiska snålblåsten.

Den senaste tiden har det stormat runt amerikanske presidentens besök. Höga protester har hörts Inte bara med tanke på den senaste tidens protester i Storbritannien inför hans besök, utan också bokstavligen. När Donald Trump och hans Melania tog klivet ut från Air Force One på Londonflygplatsen Stansted i går förmiddag fick de känna på den brittiska snålblåsten.

När planet tog mark hade han, sin vana trogen, vänt sig till Twitter – där han i ett inlägg kallade Londons borgmästare Sadiq Kahn för en ”loser”. Det blev startskottet för Trumps tredagarsbesök.

Presidentparet flögs från Stansted till Buckingham palace, där de åt lunch med drottning Elizabeth efter en pampig parad. I lunchen skulle även nyblivne pappan prins Harry delta, enligt uppgift. Dock utan sin fru Meghan, som är starkt Trumpkritisk, som stannade hemma i Frogmore Cottage för att ta hand om sonen Archie, fyra veckor.

1 av 4 | Foto: Victoria Jones / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Drottning Elizabeth hälsar på Donald Trump.

Trump och Melania fick sedan en rundvandring på slottet och fick bland annat se nedteckningar av samtal mellan kung Georg III och president George Washington. Drottning Elizabeth gav också en förstautgåva av Winston Churchills ”The Second World War”.

Det var inte den enda presenten, premiärminister Theresa May dammade också av historia. Hon gav Trump ett utkast av Atlantdeklarationen. Det som var början till Nato, som Trump ju inte är någon större vän av.

Donald Trump och Melania hann och med eftermiddagste hos prins Charles och Camilla innan den stora statsbanketten i Buckingham palace. Till den tackade flera tunga namn nej, bland annat oppositionsledaren Jeremy Corbyn, talmannen John Bercow och liberaldemokratiske partiledaren Vince Cable.

I dag väntas närmare en kvarts miljon Londonbor demonstrera mot Trumps besök.
"Ett tillfälle att stå solidariska bredvid alla dem som han har attackerat i USA, runt om i världen och i vårt eget land", skrev Corbyn på Twitter i går.

Resten av Trumps tredagarsbesök

• I dag: Frukost med brittiska och amerikanska företagare, lunch hos premiärminister Theresa May på 10 Downing Street som följs av presskonferens. Sedan amerikansk svarsmiddag under kvällen där prins Charles och Camilla deltar.

• I morgon: Besök i Portsmouth med drottning Elizabeth och prins Charles för att uppmärksamma 75-årsminnet av D-dagen 1944. De besöker en av de platser där många av de allierade soldaterna lämnade landet för det tyskockuperade Normandie.

Publicerad:

LÄS VIDARE