Stor förvirring kring nytt Trump-åtal

Publicerad 2023-08-14

Donald Trump.

Reuters rapporterade i kväll om att ett nytt åtal väckts mot Donald Trump.

Men enligt den lokale åklagaren stämmer det inte.

Totalförvirring råder under måndagskvällen efter Reuters rapporterat om ett fjärde åtal mot Donald Trump.

En domstol i Georgia ska ha publicerat ett dokument på sin hemsida som visar nya åtalspunkter mot Donald Trump. Denna gång på en rad punkter – bland annat för förberedelse till förfalskningsbrott och utpressning, rapporterar Reuters.

Anklagelserna ska vara kopplade till Trumps försök att manipulera valresultatet i delstaten 2020.

Förnekar att åtal väckts

Enligt Reuters lades ett tvåsidigt dokument med brottsanklagelserna upp på domstolens hemsida – men togs snabbt ned. Dokumentet ska ha varit daterat den 14 augusti.

Efter nyhetsbyråns publicering förnekade domstolen att åtal har väckts.

”Reuters rapportering att att åtal väckts är felaktig. Utöver det kan vi inte kommentera”, säger en lokal åklagare i ett uttalande.

Kan bli fjärde åtalet på fem månader

Om åtal väcks mot Trump i Georgia kommer det bli det fjärde åtalet mot ex-presidenten på fem månader.

Distriktsåklagare Fani Willis har undersökt om Trump försökte omstörta valresultatet i delstaten år 2020. Enligt Reuters ska åklagaren ha förväntats begära ett åtal senare under veckan.

Åtalet i Georgia har sin upprinnelse i Bidens vinst i delstaten, som bekräftades först efter två omräkningar och bekräftelse från Georgias guvernör Brian Kemp och dåvarande utrikesminister Brad Raffensperger.

I stället för att ge upp delstaten försökte Trump då vända om resultatet, bland annat genom att utpressa nyckelpersoner i Georgias tjänstestab.

Trump ville att de skulle missbruka sin makt för att hitta fler röster för att vända resultatet och blockera Bidens vinst genom att misskreditera Kemps och Raffespergers bekräftelse.

Följ ämnen i artikeln