Fikat en nästan lika stor klimatbov som rött kött

Ny forskning: Kaffetåren kan vara hotad

Uppdaterad 2024-02-28 | Publicerad 2024-01-23

Det dagliga kaffet – eller den varma chokladen – är en stor klimatbov, visar ny forskning vid Stockholms universitet.

Fikat är inte bara en mysig stund.

Det är också en klimatbov – strax efter rött kött.

Det menar forskare vid Stockholms universitet som just nu undersöker svenska fikakulturens påverkan på klimatet.

– Fikat är så romantiserat att vi vägrar prata om dess baksidor, säger forskaren Anne Charlotte Bunge vid Stockholm Resilience Center på universitetet till Vetenskapsradion i P1.

Kommer direkt efter rött kött

– För att odla kaffe behöver man jättemycket land. Tittar på klimatpåverkan som kommer från kaffeproduktion så kommer det direkt efter rött kött.

Vi kaffeälskande svenskar ligger i världseliten med våra tre dagliga koppar,

– Även om det finns jättemycket evidens som visar att kaffekonsumtion har en så stor miljöpåverkan så vägrar vi att prata om det, säger Anne Charlotte Bunge.

En mer klimatvänlig lösning kan vara kaffe som tagits fram på laboratorium eller choklad som inte är gjort på kakaobönor.