Ekot: Polisens krav – vill svara muntligt om Löfvings död

Arbetsmiljöverket: Inget konstigt alls

Publicerad 2023-08-30

Arbetsmiljöverket kommer i dag att göra en ny inspektion hos Polismyndigheten i utredningen om Mats Löfvings död.

Enligt Ekot beror det på att polisledningen inte velat svara skriftligt på myndighetens krav, och i stället begärt att få lämna yttrandet muntligt.

Men påståendena är felaktigt, enligt Arbetsmiljöverket.

Det var på onsdagsmorgonen som Sveriges Radio Ekot rapporterade om att Arbetsmiljöverket kommer att göra en ny inspektion hos polisen i utredningen om den tidigare polischefen Mats Löfvings död.

Inspektionen kommer ske under förmiddagen, och bakgrunden är enligt Ekot att polisledningen inte har velat svara skriftligt på myndighetens krav.

AV: Inget konstigt

”Den ovanliga lösningen med muntliga svar kommer att innebära att det dröjer innan polisens svar till Arbetsmiljöverket blir offentliga” skriver Ekot.

Enligt uppgift till Ekot kan det hänga ihop med den känsliga frågan om ledningen fick larm om Löfvings hälsa före dödsfallet.

Men Arbetsmiljöverket menar att agerandet inte är några konstigheter utan följer gängse regler.

– De har rätt att kalla till ett muntligt möte, det är inget som är konstigt i det, säger Sonya Aho vid Arbetsmiljöverkets presstjänst.

På frågan om det rör sig om en ”ovanlig lösning” förtydligar hon att det inte stämmer.

– De har lite felaktigheter i det här inslaget. Vi har skickat en underrättelse om de krav vi kommer att ställa på polismyndighetens förebyggande arbetsmiljöarbete och då har de möjlighet att återkoppla till oss, antingen muntligt eller skriftligt. Det har man all rätt att göra och det är ingenting konstigt med det.

– Det är inte så att de har vägrat. De har lämnat in en massa skriftligt redan och vår utredning går inte ut på att hitta vem som är skyldig till vad, utan det är det förebyggande arbetet som vi tittar på.

Varför väljer man då att ha ett muntligt möte istället för att lämna in skriftligt?

– Det får polismyndigheten svara på. Man har rätt att göra det och de har som sagt redan lämnat in en massa redan. Man ville i det här fallet återkoppla vid ett möte istället, och det har man rätt att göra. Det är inget konstigt alls.

Så man gör inte detta i syfte att handlingarna inte ska bli offentliga?

– Nej, det finns inget sådant. Vi dokumenterar och för tjänsteanteckningar vid sådana här möten så det är inte så att detta inte blir offentligt.

När kan beslutet som helhet bli klart?

– Det är svårt att säga. Vi har förvarnat polismyndigheten med en underrättelse med det beslut vi kommer kunna fatta med de krav vi har. Men sedan gör vi en sammanväg bedömning av allt underlag som finns i ärendet, och ta hänsyn till om det kommer fram nya saker. Så det är jättesvårt att säga just nu.