Martins och Azitas dotter fast i Israel: ”Fruktansvärt”

Uppdaterad 2023-10-09 | Publicerad 2023-10-08

För snart två veckor sedan åkte Martin och Azitas dotter på en skolresa till Israel.

Nu är hon fast på en flygplats tills imorgon.

– Både jag och hustrun är väldigt oroliga och ser fram emot att få hem vår dotter, säger han.

Följ ämnen
Israel

Martins och Azitas dotter åkte på en klassresa till Israel för snart två veckor sedan. I tolv dagar har klassen, som går på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås, åkt runt och besökt olika sevärdheter och träffat olika personer.

Syftet med resan har varit att få en fördjupad kunskap om konflikten mellan Israel och Palestina. Skolan har också gjort många liknande resor till området tidigare.

Men på lördagsmorgonen avbröts klassresan abrupt.

Kort därefter fick Martin och Azita ett sms från dottern med en bild. Hon befann sig då i Beit Sahour, en by öster om Betlehem i Palestina.

”Missiler. Nerskjutna ovanför oss”, stod det i sms:et.

Väntar på flyg hem – försenat

Sedan dess har Martin och Azita varit i ständig kontakt med dottern och skolans biträdande rektor.

– Vi har varit oerhört oroliga då de tills lunchtid i dag varit ombedda att stanna i Palestina, på inrådan av UD. Vid lunchtid beslöts det att de skulle ta sig förbi checkpointen som var öppen mot flygplatsen, säger Martin.

Azita och Martin är oroade över sin dotter och hoppas att hon kan få komma hem snart.

Just nu befinner sig skolklassen på en flygplats där de väntar på sitt flyg hem till Sverige. Som det ser ut nu ska flyget gå vid 10-tiden imorgon.

Martin säger att det senaste dygnet har varit fruktansvärt.

– Det är jättejobbigt. Både jag och hustrun är väldigt oroliga och ser fram emot att få hem vår dotter. De skulle åka vid 07 imorgon, men flighten har blivit försenad till 10, säger han.

Martin är också tacksam för den regelbundna och öppna kommunikationen med skolan. Han säger också att ungdomarna verkar känna sig trygga, trots allt som händer.

– Lärarna på plats har varit fantastiska med regelbundna e-postmeddelanden till föräldrar och har tagit hand om ungdomarna på ett föredömligt sätt, säger han.

Inga planer på evakuering

Sedan igår har han också varit i kontakt med UD för att säkerställa att hans dotter står med på svensklistan.

Bilden från Azita och Martins dotter visar hur en missil blir nerskjuten.

Svaret han fick då var att de inte kunde bekräfta om hon var anmäld, säger han.

– Kvinnan jag pratade med kunde inte se om dottern var anmäld, men enligt dottern och läraren på plats var alla anmälda sedan tidigare på listan. Oavsett var det bra att ta det säkra före det osäkra, fortsätter han. 

Han uttrycker besvikelse över den kontakt han haft med UD.

– Polen har ju till exempel gått ut med att de ska evakuera sina medborgare, men när jag var i kontakt med UD uppgav de att de inte hade några planer nu på att evakuera svenska medborgare. Det hade varit trevligt om Sverige hade varit i täten någon gång, fortsätter han.

I ett mejl till Aftonbladet skriver UD att de följer situationen noga. Däremot har de ännu inte tagit beslut om evakuering.

”Svenskar på plats uppmanas att iaktta stor försiktighet och följa händelseutvecklingen via lokal och internationell media, att löpande ta del av generalkonsulatets reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt att anmäla sig på svensklistan”.

Dödstalen stiger

Det var tidigt på lördagsmorgonen som Hamas gick till attack mot Israel. 5 000 raketer avfyrades samtidigt som beväpnade män i bilar och på motorcyklar körde över gränsen.

På Hamas kanaler har en påkostad film delats där ett flertal beväpnade skärmflygare lyfter och flyger över gränsen till Israel.

Israel har efter det svarat med attacker mot Gaza också, samtidigt som strider har rasat på marken i flera israeliska städer.

Över 600 personer uppges ha dött i Israel och över 2000 personer har rapporterats skadade. Enligt palestinska myndigheter har 313 personer dödats i Gaza.