Tappade förtroendet – ändå stannar Ebba Östlin kvar

Publicerad 2023-02-10

Hon har inte längre medlemmarnas förtroende och styrelsen kräver att hon avgår.

Ändå har Ebba Östlin – två veckor senare – inte lämnat rollen som kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka – och ingen kan heller tvinga bort henne.

– Det är ren maktfullkomlighet att tro sig stå över ett demokratiskt beslut sådär, säger en S-topp i Botkyrka.

I helgen har det gått två veckor sedan Ebba Östlin förlorade en förtroendeomröstning bland de socialdemokratiska medlemmarna i Botkyrka.

Enligt deltagare på mötet ska det ha varit tydligt på förhand: Om Ebba Östlin förlorar skulle hon lämna rollen som kommunstyrelsens ordförande.

Men det har hon inte gjort. Under fredagsmorgonen kunde kommunens registratorer ännu inte se att Östlin inkommit med en avskedsansökan.

Kan inte tvingas bort

Det ställer Socialdemokraterna inför ett dilemma, då en kommunstyrelseordförande inte heller kan tvingas bort innan nästa val, enligt statsvetare.

– Nej, om man blir utsedd till den här typen av uppdrag så är det väldigt svårt att dras tillbaka om man inte självmant lämnar. Det finns ett exempel från Orust där en kommunstyrelseordförande som var Moderat sedan blev politisk vilde och satt kvar, säger David Karlsson, statsvetare och kommunforskare vid Göteborgs universitet.

Liknande situationer har skett bland annat i Eslöv och Ekerö, där ordföranden vägrat kliva av, trots att partiet tappat förtroendet.

Enligt statsvetaren kan det bli nyval av kommunstyrelseordförande om majoritetsläget i kommunen ändras, men annars är det upp till ordföranden att självmant avgå.

Aftonbladet kunde 30 januari avslöja att Ebba Östlin röstats bort i vad som beskrevs som kuppartade former, där ett flertal nya medlemmar deltagit, varav minst en haft kopplingar till gängkriminalitet och Vårbynätverket.

Efter avslöjandet har Socialdemokraternas riksledning haft möten med polisen i Botkyrka, men man uppger att man inte misstänker att mötet gått till på ett odemokratiskt sätt.

Jens Sjöström, ordförande Socialdemokraterna i Botkyrka.

Två falanger

Inifrån Socialdemokraterna i Botkyrka bubblar en ilska mot Östlin, och under ett styrelsemöte under torsdagskvällen var man enligt ordförande Jens Sjöström ense om att Östlin skulle gå. Falangen som avsatte Östlin menar att anledningen till att hon röstades bort grundar sig i ett bristande ledarskap från hennes sida, snarare än konflikten kring ABF.

– Ebba tycker att hon har allenahärskande över allting. Bara att hon ännu inte avsagt sig sitt uppdrag betyder att hon fortfarande har ingångar, insyn och kontakter med förvaltningsorganisationen, säger en socialdemokratisk partitopp i Botkyrka, som vill vara anonym.

S-toppen var en av dem som röstade emot Ebba Östlin i förtroendeomröstningen för ett par veckor sedan.

Hen uppger att Ebba Östlin innan omröstningen hade lovat att respektera beslutet, och avgå om majoriteten önskade.

– Det är ett hån mot demokratin. På förhand var det sagt att hon skulle kliva av, och därigenom skulle vi kunna börja en försoningsprocess inom partiet.

Ebba Östlins läger har däremot argumenterat för att det hela varit en kupp där motståndarsidan värvat medlemmar för att få bort henne.

– Det har drivits en kampanj för att avsätta Östlin, sa hennes stabschef Nadina Rosengren till Aftonbladet tidigare.

Aftonbladet har utan framgång sökt Ebba Östlin för en kommentar. Östlin har tidigare kommenterat omröstningen på Instagram.

”Jag vill rikta ett stort tack till alla er som uttalat ert förtroende för mig. Och tack till alla Botkyrkabor som gav mig och Socialdemokraterna det stora förtroendet att vända på varje sten för att bryta kriminaliteten. Nu är det upp till mitt parti att hantera frågan vidare”, skrev hon.