Henry Kissinger är död

Publicerad 2023-11-30

Den tidigare amerikanska utrikesministern och diplomaten Henry Kissinger är död.

Han avled i sitt hem i Connecticut och blev 100 år gammal.

Kissingers död meddelades i ett uttalande av hans konsultfirma, ingen dödsorsak angavs.

Kissinger var utrikesminister under Richard Nixon och Gerald Ford och tilldelades Nobels fredspris tillsammans med Le Duc Tho för att ha förhandlat fram fredsavtalet som avslutade Vietnamkriget. Beslutet att tilldela Kissinger priset beskrivs som ett av de mest kontroversiella genom historien. Kissinger åkte heller aldrig till Oslo för att ta emot priset.

Dominerade utrikespolitiken i flera år

Han föddes i Tyskland 1923 men flydde till USA 1938 för att undvika nazisternas förföljelser av judar Tyskland. Kissinger studerade statsvetenskap vid Harvard och tog en doktorsexamen i ämnet 1954.

När Richard Nixon valdes till president 1969 blev Kissinger nationell säkerhetsrådgivare. Under flera år kom han sedan att dominera den amerikanska utrikespolitiken, rapporterar Reuters.

Förutom att ha förhandlat fram fredsavtalet i Vietnamkriget öppnade han upp för USA:s relationer med Kina, knöt band mellan Israel och flera arabiska nationer och tinade upp relationerna mellan USA och Sovjetunionen.

Kissinger på besök i Sverige 1982.

Kritiserades hårt

Att Kissinger tilldelades Nobels fredspris är inte den enda gången det uppstått kontroverser kring den tidigare politikern och diplomaten.

Han kritiserades ofta för att ha varit principlös och ha brist på empati, enligt The Washington Post. I samband med militärkuppen i Argentina ska militären ha fått grönt ljus från Kissinger att rensa ut sina meningsmotståndare som Kissinger benämnde som ”terrorstyrkor”, enligt Reuters.

Följ ämnen i artikeln