Navalnyjs mamma vädjar: Låt mig se honom

Tina Magnergård Bjers/TT

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-02-20

Krav om att Rysslands myndigheter ska lämna ifrån sig Aleksej Navalnyjs kvarlevor växer – utan gensvar från makten i Kreml.

Den döde oppositionsledarens mamma vädjar till Vladimir Putin personligen:

– Låt mig få se min son.

I ett filmklipp står Ljudmila Navalnaja i snölandskapet utanför straffkolonin IK-3, ”Polarvargen”, i norra Uralbergen i Ryssland. I fredags tillkännagav myndigheterna att hennes son hade dött där inne, under omständigheter som ännu höljs i dunkel.

– Det här är femte dagen som jag inte har fått se honom. De har inte lämnat över hans kropp eller berättat var han är. Jag ber dig, Vladimir Putin. Det är upp till dig att lösa den här frågan, säger Aleksej Navalnyjs mamma, medan snön faller omkring henne.

– Jag kräver att Aleksejs kropp lämnas ut omedelbart så att jag kan begrava honom på ett humant vis.

Tiotusentals krav

I samband med att filmklippet lades upp meddelade Aleksej Navalnyjs medarbetare Ivan Zjdanov att en formell stämningsansökan har lämnats in till domstol, för att myndigheternas utredare vägrar lämna ifrån sig kvarlevorna.

Fler än 60 000 personer har riktat formella uppmaningar till Rysslands federala utredningskommitté om att kvarlevorna ska lämnas över till Navalnyjs anhöriga, meddelar rättsorganisationen OVD-Info.

Kommittén meddelade sent på måndagen att Navalnyjs kvarlevor skickats vidare för en två veckor lång ”kemisk undersökning”.

Olika anonyma redogörelser i oberoende ryska medier beskriver ett ovanligt händelseförlopp i fredags, i samband med dödsbudet. Kvarlevorna sägs ha blivit flyttade mellan olika bårhus och bevakats av poliser. Vissa uppgiftslämnare beskriver skador på kroppen.

Kreml: Ohyfsat

Juristen och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har under många år framträtt som en ledarfigur inom den ryska opposition som stängs ute från det styrda maktsystemet.

Han har hållits fängslad i Ryssland i tre års tid, merparten på straffkoloni, och i flera vändor i isoleringscell. I slutet av förra året försvann han i flera veckor under en lång transport till avlägsna ”Polarvargen”, norr om polcirkeln.

Ett stort antal regeringar i väst anklagar Putin för att bära det yttersta ansvaret för Aleksej Navalnyjs död. Det gör även hans fru Julia Navalnaja.

Den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov viftar undan dessa anklagelser som grundlösa och ohyfsade, men säger sig i övrigt inte vilja kommentera en sörjande änkas utspel.

”Jag bryr mig inte om vad en mördares pressekreterare säger om mina uttalanden”, skriver Navalnaja i sociala medier.