Uppgifter: ”Nån har bestämt sig” – befarar eskalerande hämndspiral

Publicerad 2022-12-31

Ett mord, tre skjutningar och tre sprängningar på mindre än en vecka.

Nu befarar polisen att det bara är början på våldsspiralen och att rädsla sprider sig i de kriminella miljöerna, enligt uppgift till Aftonbladet.

– Man fruktar att detta kommer eskalera kraftigt, säger en uppgiftslämnare.

Juldagsmordet har lett en eskalerande våldsspiral i Stockholms gängmiljö. Efter att mannen i 30-årsåldern sköts till döds i Rinkeby har det skjutits och sprängts i södra Stockholm vid ett minst sex tillfällen – på mindre än en vecka.

Nu befarar polisen att de grova brotten kommer eskalera kraftigt efter en lugnare period.

Mannen som sköts ihjäl i Rinkeby ska ha varit på väg till sin bil när han sköts i huvudet. Han fördes skadad till sjukhus men dog senare.

– Nu har man gett sig på tongivande personer i de olika nätverken, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

– Så vi kan befara ett kommande år med skjutningar och sprängningar som inte liknar årets.

Polisens teori är att samtliga händelser hänger ihop och kan vara hämndaktioner efter mordet på Einár, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Vi får nästan förutsätta att det har kopplingar till det som hänt under veckan, säger polisens presstalesperson Ola Österling om nattens sprängning i Rågsved.

Den utpekade måltavlan för det senaste dådet är, enligt uppgifter till Aftonbladet, en av huvudfigurerna i konflikten kring den mördade rapparen Einár.

Risk för eskalering

Det stora antalet våldsdåd på kort tid har också lett till att rädsla sprider sig i de kriminella miljöerna, enligt uppgift till Aftonbladet.

Flera av de utpekade måltavlorna för veckans skjutningar och sprängningar ska också befinna sig utomlands. En teori som finns är att dåden mot dem är försök att locka dem tillbaka till Stockholm, enligt Aftonbladets uppgifter.

Källor säger till Aftonbladet att de misstänkta hämndaktionerna utlösts av att någon bestämt sig – och betalat – för kräva ”upprättelse”. Vad som händer framöver befaras nu handla om hur mycket kapital som personerna bakom dåden har i ryggen.

Läs mer: De kriminella gängen i Stockholm – unik databas • 40 gäng • 1077 personer

Porten i Rågsved förstörd efter nattens sprängning.

På nyårsaftonen sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i Vällingby väster om Stockholm. Det var den 63:e dödsskjutningen i Sverige 2022.

Läs mer: Alla dödsskjutningar i Sverige 2022 – unik karta

Följ ämnen i artikeln