Fem punkter: Det här är reduktionsplikten

Publicerad 2023-03-23

  1. Reduktionsplikten är en svensk lag som är till för att minska utsläpp från fossila bränslen. Den tvingar företag som säljer bensin och diesel att blanda ut det med förnybara bränslen.
  2. Den socialdemokratiska regeringen införde reduktionsplikten den 1 juli 2018 för bensin och diesel, och för flygfotogen från och med 1 juli 2021. Sedan årsskiftet 2022 har den legat på 7,8 procent för bensin och 30,5 procent för diesel.
  3. Tidöpartierna ska ha kommit överens om att sänka reduktionsplikten till EU:s miniminivå, men i själva verket finns ingen fast gräns för reduktionsplikten i EU. Det tolkar Sverigedemokraterna som noll procent, men M och KD ser gärna att det skulle landa på sex procent.
  4. Reduktionsplikten har fått kritik av delar av miljörörelsen, som anser att det inte är en effektiv lösning, enligt SVT. Biodrivmedel släpper ut lika mycket koldioxid som vanlig bensin och diesel när den förbränns i bilar.
  5. Naturskyddsföreningen, däremot, tycker att reduktionsplikt är en viktig övergångslösning och ett centralt redskap för att nå Sveriges klimatmål.