De vill slå rekord – med ”världens starkaste pizzasås”

Publicerad 2023-07-19

Pizzabagaren Rodan Hamo har malt, hackat och pressat olja ur världens starkaste chilifrukt. Hans mål: att ta sig in i Guinness rekordbok.

– Här i Borås har vi inga världsrekord, men jag ska göra världens starkaste pizzasås, säger han.

Först smakar det ungefär som en helt vanlig pizza med stark sås. Ett par tuggor går ner utan något större motstånd, och snart är första slicen slut. Men snart kommer verkligheten ikapp Aftonbladets reporter – som äter en margarita garnerad med det som Katrinedals pizzeria i Borås kallar ”världens starkaste pizzasås”.

Händerna, som för ändamålet klätts in i plasthandskar, börjar kännas ostadiga. Svetten porlar, näsan rinner, styrkan får fäste och vägrar släppa mun och hals – och efter nästan två bitar av pizzan kastas handduken in.

– Du skulle ha ätit frukost innan, säger pizzabagaren Rodan Hamo.

Pizzabagaren Rodan Hamo.

Världens starkaste chilifrukter

Medan Rodan tillsammans med sin tvillingbror Rojan och pappa Aram städar undan pizzan och istället serverar mjölk, chokladkex och godisklubba, berättar han hur illa det gått för somliga.

– Vi är väldigt noggranna med säkerhet. Man ska inte äta det här om man har hjärtsjukdomar eller så, man måste vara försiktig. En person råkade torka sig i ögat med en handske som hade varit i kontakt med pizzan, och behövde åka till sjukhus, säger han.

Hittills har cirka 500 personer har tagit sig till restaurangen i utkanten av centrala Borås för att testa att äta deras ”Spicy pizza”. Den som klarar uppgiften blir lovad ära, berömmelse och viss rabatt på pizzaköp i ett år framåt.

Men det är lättare sagt än gjort. Den sås som gör pizzan stark är nämligen gjord på världens starkaste chilifrukter.

– Såsen är helt baserad på chilin. Vi pressar ut oljan, och det är det som gör att den blir så stark, säger Rodan Hamo.

Såsen innehåller världens starkaste chilifrukt.

”Som att äta lava”

Såsen som pizzabagaren Rodan vill ta till Guiness rekordbok.

Chilifrukterna restaurangen använder sig av heter Trinidad scorpion och Carolina reaper. De uppmäter 1,2 respektive 1,6 miljoner på Scovilleskalan, det mätverktyg bland andra Guinness rekordbok använder för att definiera chilifrukters styrka.

Med det är det världens näst starkaste respektive starkaste chilis. Rodan Hamo använder alltså dessa två strupretande pepparfrukter till att göra pizzasås.

– Jag vill komma in i Guinness rekordbok. Här i Borås har vi inga världsrekord men så tänkte jag att jag ska göra världens starkaste pizzasås, säger han.

Den ansedda rekordboken har ännu inte verifierat att pizzasåsen i Borås de facto är världens starkaste. Såsen behöver bland annat testas av ännu fler besökare. Men det råder inget tvivel om att styrkan är något utöver det vanliga.

Att smaka på en Carolina reaper-chili har av chilins egen odlare beskrivits som att ”äta smält lava”. Enligt Rodan Hamo klarar 85 procent av besökarna inte av mer än en pizzaslice, och bara 25 av de 500 som provat har lyckats äta upp.

– De flesta av de som klarat det här har varit chiliexperter. Det är folk som verkligen älskar stark mat och chili. Sen handlar det om pannben, säger Rodan Hamo.

Vilken taktik tror du funkar bäst?

– Det är olika, men om man inte verkligen älskar chili så tror jag att det smartaste är att försöka äta upp så fort som det bara går.

”Det tar stopp”

Ytterligare ett sällskap med tre syskon kommer till pizzerian för att testa pizzasåsen. I köket står Aram Hamo. Han knådar, bakar ut och skjutsar in fler pizzor in i ugnen. Innan servering ska de sedan toppas med chilisåsen.

– Jag smakar på den varje dag, men jag äter inte hela pizzan själv, det klarar jag inte, säger Aram.

Det gör inte heller något av de tre syskon som provar. En av bröderna klarar allt utom den allra sista biten av pizzan. Men sedan går det helt enkelt inte längre.

– Det är inte så lätt, det ser man. Det tar stopp, helt enkelt, säger Rodan Hamo.

Följ ämnen i artikeln