Svenska brandflyg kallas in till grekiska infernot

Publicerad 2021-08-04

Över 40 graders värme och enorma skogsbränder utanför Aten – läget i Greklands huvudstad börjar mer och mer likna helvetet.

Över 500 brandmän och frivilliga hjälps åt med släckningsarbetet – och nu drar även Sverige ett strå till stacken.

– Vi ser det som en självklarhet, säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB, i ett pressmeddelande.

EU har under onsdagen lovat att skicka hjälp till Grekland och andra länder i sydöstra Europa då läget med skogsbränderna är fortsatt akut, skriver AP.

100 bostads- och kontorsbyggnader i närheten av Aten har förstörts och cirka 500 personer har evakuerats från sina hem.

Grekland upplever just nu sin värsta värmebölja på flera år och i vissa delar av landet har temperaturer på 45 grader uppmätts.

Enligt en av EU:s krisorganisationer har flera EU-länder skickat brandmän och brandflyg till Grekland, Italien, Albanien och Norra Makedonien, skriver AP.

Bland de som skickar hjälp finns Sverige som bidrar med vattenskopande flygplan till brandhärden, vilket även inrikesminister Mikael Damberg har twittrat om.

– Vi ser det som en självklarhet att ge stöd till Grekland, genom EU-samarbetet. Det känns extra bra att kunna erbjuda det med tanke på det stöd vi fick från EU under 2018 säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning, i ett pressmeddelande.

Går att se på satellitbilder

Enligt Roger Gustafsson görs alltid en bedömning för att se till att Sveriges egna brandbekämpningsresurser är tillgodosedda innan materiel skickas till andra länder.

– När vi gör bedömningen att skicka plan så utgår det alltid från att vi har en god beredskap i Sverige. När vi säkerställt den, så ser vi vilken förmåga vi har att stödja andra länder, i detta fall Grekland. Styrkan i det gemensamma EU-samarbetet är att vi använder våra resurser på ett effektivt sätt och samarbetar och hjälper varandra.

Bränder nära Limini i Grekland.

Bränderna i Grekland är enligt AP så pass stora att de går att se på satellitbilder.

Enligt väderprognoser kommer värmeböljan att pågå veckan ut och krisåtgärderna kommer att vara på plats alla dagar.

Regeringen har ordnat hotellrum åt de som behövt evakueras som kommer att få stanna till det bedöms säkert att återvända hem.

En man släcker brand i norra Aten.

Följ ämnen i artikeln